Foto: PantherMedia/Scanpix
Tuvojas Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) rīkotās "Cemex putnu dienas", un, ja kāds šopvasar vēlas putnus vērot dabas pētnieku vadībā, pašlaik var pieteikties uz kādu no 20 bezmaksas pasākumiem, kas notiks 13., 14. un 15. aprīlī, vēsta laikraksts "Diena".

Paredzētas 17 ekskursijas dažādās Latvijas vietās un trīsputnu būrīšu darināšanas darbnīcas. Interesentus aicina ņemt līdzi savubinokli, taču, ja tāda nav, ekskursiju vadītāji piedāvāšot teleskopu un savsbinokli. Tomēr putnu vērošanai noteikti nav jābūt saistītai ar retumumeklēšanu, iespējams sākt ar savu dārzu vai tuvāko apkaimi, atgādinalaikraksts.

 

LOB gaidāmajām Cemex putnu dienām izvēlējusies labasvērošanas vietas. Piemēram, Kolkasragu. Tas pavasarī putnu daudzveidības ziņā irgalvenā izvēle, vasaras otrajā pusē par tādu kļūst Lubāns, rudenī –Pape. Kolkasragāpavasaros var redzēt arī plēsīgos putnus, piemēram, peļu klijānus,zvirbuļvanagus.

 

Vēl pavasaros iesaka putnu vērošanas torni pie Kaņiera ezeranetālu no Lapmežciema. Tur uzturas daudz un dažādas pīles, lielais baltais gārnis,kā arī iespējams saklausīt lielā dumpja dziesmu, kas atgādina skaņu, kāda rodas,pūšot stikla pudeles kakliņā.

 

"Diena" noskaidrojusi, ka, ja Latvijā galvenokārt vēro putnus, tad, piemēram,Skandināvijā vērošanas tradīcijas izvērtušās daudz plašākas – tur rīko tauriņu,bebru un pat aļņu "safari" pasākumus.

 

Lai stimulētu iedzīvotājus iejusties putnu vērošanas aizrautīgajābaudījumā, "Diena"  pat min kādu kuriozufaktu: Kāds putnu vērošanas entuziasts pirms dažiem gadiem no pārsteigumanorijis zoba pagaidu implantu, kad, graužot magoņmaizi un veroties zosu barā,pēkšņi ieraudzīja sarkankakla zosi. Tā Latvijā pēdējoreiz bija redzēta 70.gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!