Foto: RAKUS
Otrdien notikušā elektrības pārrāvuma dēļ varētu būt bojāta Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) 2019. gadā iegādātā, tolaik Baltijā modernākā magnētiskās rezonanses iekārta, kas izmaksāja 1,4 miljonus eiro, vēsta TV3 ziņas.

Elektrības pazušanas brīdī 14 operāciju zālēs notika operācijas. Cilvēki nav cietuši. "Pieņēmām lēmumu pabeigt visas iesāktās operācijas un nevienu jaunu operāciju neuzsākt, kamēr nav skaidrības, cik ilgi šāda ārkārtas situācija norisināsies," sacīja RAKUS valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis.

Kopumā elektroapgādes atslēguma laikā slimnīca aptuveni desmit minūtes esot palikusi bez elektrības, jo tik ilgs laiks bijis nepieciešams, lai ieslēgtos ģeneratori.

"Nepieciešams investēt līdzekļus ne tikai ģeneratoros, bet īslaicīgās strāvas padeves avotos, tā saucamajos upšos, kas nodrošina lēzenāku pārēju no brīža, kad pazūd ārējā elektrība, līdz brīdim, kad ieslēdzas ģenerators. Tas nodrošina 15-30 minūtēm darbību. Tādu iekārtu visur nav, neesam varējuši atļauties iegādāties. Vērtējam, vai nav bojājumi magnētiskās rezonanses iekārtām, kas ir ļoti jutīgi uz elektrības pārrāvumiem," komentēja Paeglītis.

Slimnīcas tehniskais direktors Pjotrs Harlamovs TV3 stāstīja, ka avārijas atslēguma laikā notikusi pārslēgšanās no vienas elektrolīnijas uz otru: "Pārslēdzas no viena tīkla uz otru. Šoreiz abas līnijas bija bez strāvas. Pirmo reizi kas tāds bija".

Pārrāvuma dēļ, kā liecina TV3 vēstītais, varētu būt bojāta RAKUS 2019. gadā iegādātā magnētiskās rezonanses iekārta, kas izmaksāja 1,4 miljonus eiro.

Pagājušā gada rudenī slimnīca par šo iekārtu vēstīja šādi: "Lai nodrošinātu progresīvākās un inovatīvas diagnostikas iespējas Latvijas pacientiem un veicinātu agrīnu onkoloģisko saslimšanu diagnostiku, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (Austrumu slimnīcā) tika atklāta šobrīd modernākā Baltijā 3 teslu magnētiskās rezonanses iekārta. Ambulatoriem un stacionāra pacientiem būs pieejams plašs diagnostisko izmeklējumu klāsts. Savukārt, pateicoties papildus aprīkotām sešām radiologu darba vietām ar specializētām programmatūrām, tai skaitā - ātrai un precīzai 3 dimensiju attēlu apstrādei, speciālisti varēs labāk vizualizēt patoloģiju un sagatavoties ķirurģiskām operācijām."

"Delfi" jau rakstīja, ka otrdienas rītā liels no elektroapgādes atslēgto klientu skaits bija Rīgā un Rīgas reģionā, kā arī Limbažu, Siguldas un Ogres apkaimēs. Rīgā rīta pusē nedarbojās luksofori, kā arī apstājās tramvaji un daļa trolejbusu, kā arī tika traucēta daļas elektrovilcienu kustība.

"Augstsprieguma tīkla" valdes priekšsēdētājs Varis Boks žurnālistiem sacīja, ka tāds notikums, kā otrdien Latvijas elektroapgādē nav bijis ilgus gadus – iespējams, spēcīgo lietavu vai zibens spēriena dēļ bojāta kabeļa līnija. Šobrīd ir aizdomas, ka kabeļa izolācijas materiālā varētu būt bijis kāds defekts, visticamāk, salaiduma vietā.

Jaudas, kas iet pa šādu kabeli ir milzīgas, tāpēc radies pat neliels sprādziens un sadales akā bijis neliels īssavienojums, stāstīja Boks.

Kabeļa bojājums bijis pie Zemitāna tilta, pie "Jaunās Teikas" un LMT ēkas. Patlaban konkrētā līnija ir atslēgta remontam. Pēc viņa teiktā, bojātā kabeļa remonts prasīs pāris nedēļas.

Bojājuma iemesls precīzi būs zināms pēc tam, kad eksperti būs pabeiguši pārbaudes.

Kā iepriekš informēja "Augstsprieguma tīklā", pulksten 9.38 tika reģistrēts tehnoloģisks traucējums uzņēmuma 330 kV (kilovoltu) elektrotīklā – atslēdzās 330 kV kabelis starp TEC1 un Imantas apakšstaciju, tādējādi izraisot pārslodzi 110 kV tīklā.

Elektroapgādes traucējumi bija vairāk nekā 160 000 klientu.

Pulksten 10.40 tehnoloģiskais bojājums tika novērsts, lielākai daļai atjaunota elektroapgāde, bet pulksten 11.14 tika pilnībā atjaunots 110 kV tīkls un atjaunota elektroapgāde no pārvades tīkla puses.

Savukārt uzņēmumā "Sadales tīkls" informē,ja ka augstspriegumu tīkla bojājumu rezultātā tika traucēta "Sadales tīkla" lokālo iekārtu darbība Rīgā – Teikas un Sarkandaugavas apkaimē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!