Foto: LETA
Jūrmalas dome izkārtojusi izdevīgu darījumu "Saskaņai" pietuvinātajam uzņēmējam Ērikam Teilānam, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pašvaldība raidījumam skaidro, ka bijusi spiesta biznesmenim atdod daļu priežu meža, jo pāri Lielupei ieplānots tilts, un pievedceļi ietu gar pašreizējo Teilāna īpašumu, kas pašvaldībai vajadzīgi. Tomēr, kā vēsta TV3, steiga, kādā darījums veikts, opozīcijas deputātiem liek apšaubīt Saskaņas un ZZS atbalstītā lēmuma godīgumu.

"Ekskluzīvā darījuma ieguvējs ir Ēriks Teilāns. Rīgas mēra Nila Ušakova ārštata padomnieks ekonomikas jautājumos. Viņš vairāk nekā trīs hektāru lielo bijušā zaļumsaimniecības kombināta zemi bija iegādājies treknajos gados, lai celtu daudzdzīvokļu mājas. Sākās krīze un nekāda celtniecība nenotika. Zemi pērkot Teilāns zināja, ka šeit perspektīvā plānots tilts. Tagad uzņēmējs pieprasa pašvaldībai, vai nu apgrūtinājumu noņemt, izpirkt visu zemi vai dot vietā līdzvērtīgu īpašumu," vēsta raidījums.

"Es šo lēmumu atbalstīšu, jo esmu krustām šķērsām šim jautājumam piegājusi klāt un izlasījusi, izanalizējusi. Manuprāt, tur nekā nepareiza nav. Ja cilvēks ir izteicis vēlmi un mums ir gan stratēģijas plānā līdz 2030. gadam, gan Jūrmalas pilsētas stratēģijas plānā, gan Satiksmes ministrijas stratēģijas plānā ir paredzēta nākotnē tilta būvniecība, tad, kamēr mums nav piespiedu kārtā maiņas ceļā jādod vai jāpiešķir šī zeme, mēs varam to laikus izdarīt," sacīja Jūrmalas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Sproģe (ZZS).

Domnieki, kā vēsta TV3, savu pretimnākšanu Teilānam skaidro ar visai Jūrmalai svarīgo maģistrāli un jauno tiltu, kas mazināšot sastrēgumus. Dome, ka izpētījis TV3, gan tilta būvniecībai nav pietuvojusies ne par soli, nekādi jauni lēmumi nav pieņemti piecus gadus.

Teilāna īpašums novērtēts par vairāk nekā miljonu eiro. Pretī dome dod nepilnu hektāru tādā pašā vērtībā priežu mežā netālu no arhitekta un mecenāta Kristapa Morberga košās vasarnīcas. Vēl līdz pagājušajam gada būvēt šajā mežā nebija atļauts. Bet tad martā dome mainīja zonējumu daļā meža. Pašvaldības vadītājs avīzē būvniecību pamatoja ar sabiedrības vajadzībām. Šeit būšot jauns ar kurortoloģiju saistīts medicīnas centrs. Tagad, kā uzsver TV3 žurnālisti, domnieki par saviem gadu senajiem solījumiem aizmirsuši.

Par Teilānam izdevīgo darījumu balsoja visi domnieki no ZZS un "Saskaņas". Pret bija NA un no "Tev, Jūrmalai" un "Jaunās konservatīvās partijas" saraksta ievēlētie deputāti.

Raidījumā arī uzsver, ka pašvaldībā nevar atbildēt uz jautājumu, kāpēc tai nevajadzēja miljonu eiro, ko tā iegūtu zemi Dzintaros pārdodot izsolē. Un vai maiņai tika piedāvāti arī citi mazāk ekskluzīvi īpašumi .

"Man nav bijušas tikšanās ar Teilānu nevienu reizi. Viņu nepazīstu.Un viņu neesmu saticis. Pašvaldība vēlas uzbūvēt tiltu. Pie tā ir jāpaliek," sacījis Gatis Truksnis (ZZS).

Uzņēmējam Teilānam savā bijušajā īpašumā jānojauc grausti un jādzēš hipotēka, jo zeme Jaundubultos ieķīlāta bankā par nepilniem 5 miljoniem. Tikai tad maiņas darījums skaitīsies pabeigts. Taču atklāts ir jautājums, ko pašvaldība darīs ar savā īpašumā iegūto Teilāna īpašumu, no kura tiltam un pievedceļiem vajadzīgi vien 16 %.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!