Foto: LETA

Valsts sekretārei Ilzei Pētersonei-Godmanei atteikta augstākā līmeņa pielaide valsts noslēpumam, taču viņa turpina ieņemt augsto amatu Iekšlietu ministrijā (IeM), jo viņa oficiāli ir jāiepazīstina ar speciālās atļaujas atteikuma iemesliem. Satversmes aizsardzības birojs (SAB) jau pirms vairākām nedēļām aicinājis Pētersoni-Godmani uz pārrunām, taču tās nav notikušas, liecina TV3 raidījuma "Nekā personīga" rīcībā esošā informācija.

Aprīļa sākumā ''Nekā personīga'' par Pētersones-Godmanes pielaidi jautāja iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim, kurš atbildēja, ka valsts sekretāre gaida atbildi no SAB. Saskaņā ar raidījuma vēstīto, ministrs noklusējis, ka jau tobrīd Pētersone-Godmane nevar piekļūt slepenai informācijai un pilnvērtīgi veikt savus pienākumus.

"Nekā personīga", atsaucoties uz saviem avotiem, vēsta, ka pārbaude SAB ir noslēgusies Pētersonei-Godmanei nelabvēlīgi. Viņa aicināta uz pārrunām, kuru laikā viņu informētu par pārbaudes norisi. "Procedūra pilnībā vēl nav noslēgusies, jo atbilstoši Satversmes tiesas spriedumam persona jāuzklausa un iespējamā atteikuma gadījumā ir jāinformē par atteikuma iemesliem iespēju robežās, cik valsts drošības iestāde var atklāt," raidījumam paudusi SAB pārstāve Iveta Maura. Ja tuvāko nedēļu laikā Godmane-Pētersone neatradīs laiku iepazīties ar pielaides atteikuma iemesliem, viņai lēmumu nosūtīs pa pastu.

Raidījums atgādina – speciālo atļauju anulē, ja persona pārkāpusi kārtību, kas noteikta darbam ar valsts noslēpumu vai atklājies, ka tā par sevi apzināti sniegusi nepatiesas ziņas. Kāds notikums vai notikumi būtu kompromitējuši Pētersoni-Godmani neatklāj ne SAB, ne pati ierēdne. "Es atvainojos, bet procesu es nekomentēšu. Šobrīd nekādu lēmumu jaunu nav un ko komentēt man nav," paudusi Pētersone-Godmane.

Iepriekš izskanējis pieņēmums, ka iemesls pielaides nepagarināšanai varētu būt Godmaņu ģimenes draudzība ar ''Latvijas gāzes'' padomes priekšsēdētāja vietnieku Juri Savicki. Draudzība ar Savicki ir sena un Godmaņu pāris to nav slēpis. Vai tā kļuvusi par iemeslu pielaides atteikumam raidījumam nekomentē arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Viņš arī nezina, kad varētu notikt izmaiņas IeM vadībā.

Premjers Pētersoni-Godmani uzskatot par pārāk pieredzējušu ierēdni, lai viņa pilnībā atstātu darbu valsts pārvaldē: "Es ne tikai saku, ka viņa var palikt, es arī viņai to esmu pats arī personiski teicis. Tādi kadri kā viņa valsts pārvaldē nav daudz. Mēs diskutēsim par viņas darbu kādā citā iestādē, kur ir ļoti grūti uzdevumi."

Lēmumu Pētersone-Godmane var pārsūdzēt ģenerālprokuroram.

Kozlovskis "Nekā personīga" norādījis, ka Pētersone-Godmane pilda savus pienākumus un pašlaik nestrādā tikai ar tiem ar jautājumiem, kas saistīti ar pieeju valsts noslēpumu saturošai informācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!