Foto: LETA

Izglītības ministrija (IZM) konstatējusi vairākus pārkāpumus nesenajās Latvijas Universitātes (LU) rektora vēlēšanas, kurās uzvarēja līdzšinējais rektors Indriķis Muižnieks, ceturtdien vēsta "TV3" ziņas.

Par pārkāpumu būtību ministrija sola informēt nākamnedēļ, taču LU varētu būt jārīko atkārtotas rektora vēlēšanas.

Vairāk nekā pirms mēneša notikušās LU rektora vēlēšanas pavadīja skandāli, norāda TV3. Ar apšaubāmu balsu skaitīšanas metodi pirmajā balsojumā par uzvarētāju pasludināts līdzšinējais augstskolas vadītājs Indriķis Muižnieks. Tomēr pēc otra kandidāta – profesora Gundara Bērziņa – atbalstītāju skaļām iebildēm rezultāts pēc būtības tika anulēts, un Satversmes sapulce sanāca uz ārkārtas vēlēšanām.

Tajās kandidēja vairs tikai viens pats Muižnieks, kuru arī atkārtoti apstiprināja par rektoru. Tomēr Ilgas Šuplinskas (JKP) vadītā IZM nesteidza valdībā virzīt rīkojuma projektu par viņa apstiprināšanu amatā, tā vietā sākot pārbaudi par rektora vēlēšanu kārtības atbilstību normatīvo aktu prasībām. Lai arī oficiāli par pārbaudes rezultātiem tiks paziņots 17. jūlijā, jau šobrīd esot skaidrs, ka Muižnieks par rektoru ievēlēts, pārkāpjot normatīvo aktu prasībās.

"Ja Jūs jautājat, vai procedūrā pārkāpumi ir? Ir. Un cik nopietni? Pēc 17. jūlija to varēšu pateikt," norāda Šuplinska.

Pēc ministres teiktā, Izglītības kvalitātes valsts dienests veic fiksēto pārkāpumu detalizētu aprakstu. 17. jūlijā darbu plānots pabeigt un tad par tiem varēs runāt pavisam atklāti. Ministre gan prognozē, ka ņemot vērā pārkāpumus, izvēle, kā tālāk rīkoties, būs Muižniekam nelabvēlīga.

"Iespējamie scenāriji ir divi. Ja IZM neapstiprina rektoru, proti, redz procedurālus pārkāpumus un nevirza uz valdību, tad ir atkārtotas vēlēšanas. Otrais, ir konstatēti pārkāpumi, virzām uz Ministru kabinetu un neapstiprinām. Abos gadījumos ir atkārtotas vēlēšanas," saka Šuplinska.

Ja ministrija neapstiprinās vēlēšanu rezultātu, tad Muižnieks varētu vēlreiz kandidēt uz amatu. Savukārt, ja negatīvu lēmumu pieņems valdība, – viņam šāda iespēja būs liegta.

Tikmēr augstskolas prorektore Ina Druviete uzskata, ka vēl vienu rektoru vēlēšanu rīkošanai nav pamata.

Savukārt Šuplinska uzsvēra, ka Muižnieka vietnieces Baibas Brokas aizturēšana uz rektora vēlēšanu pārbaudi iespaidu nav atstājusi, tomēr abos gadījumos varot runāt par kaitējumu Latvijas lielākas augstskolas tēlam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!