Foto: PantherMedia/Scanpix

Televīzijas kanālu "TV3" un LNT samaksa par sava satura retranslāciju kabeļtelevīzijas tīklos vidēji mēnesī būs desmit santīmi par vienu abonentu, norādīja zviedru mediju koncerna "Modern Times Group" (MTG) vadītājs Baltijas valstīs Kaspars Ozoliņš.

Viņš atzina, ka "TV3" gadījumā maksa par satura retranslāciju kabeļtelevīzijas tīklos būs no 11 santīmiem mēnesī par abonentu, bet LNT gadījumā - maksimālā summa būs deviņi santīmi mēnesī par abonentu.

Viņš skaidroja, ja, piemēram, kabeļoperatora abonentu skaits ir vairāk nekā 100 000, cena par LNT varētu būt astoņi santīmi mēnesī, bet "TV3" - desmit santīmi. "Cenas tiks piedāvātas atsevišķi, un operatori varēs izvēlēties abu kanālus vai vienu," teica Ozoliņš.

Pēc viņa teiktā, šī norma attieksies uz visiem kabeļoperatoriem, izņemot virszemes apraidi.

Balstoties uz Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ilmāra Muula aplēsēm un datiem, biznesa portāls "Nozare.lv" aprēķināja, ka no Latvijas ap 400 000 mājsaimniecību, kas skatās televīziju ar fiksētā tīkla - kabeļu vai interneta - tehnoloģijām, MTG ieņēmumi par "TV3" un LNT pārtapšanu par maksas programmām varētu sasniegt 960 000 latu gadā.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāti ceturtdien trešajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā (EPLL), kuri atcels obligātas retranslācijas principu un ļaus "TV3" un LNT no 2013.gada 31.marta prasīt samaksu par sava satura retranslāciju kabeļtelevīzijas tīklos.

Grozījumi paredz, ka obligāta retranslācija kabeļtelevīzijas tīklos, neprasot maksu no skatītāja, attiecināma tikai uz sabiedrisko televīziju jeb Latvijas Televīzijas (LTV) abām programmām, LTV1 un LTV7. Patlaban EPLL paredz, ka arī nacionālie komerckanāli kabeļtelevīzijas tīklos un virszemes apraidē galalietotājiem ir bez maksas, kas nozīmē, ka gan sabiedriskā televīzija, gan nacionālās komerctelevīzijas maksā par satura izplatīšanu.

Pret ceturtdien parlamentā pieņemtajiem grozījumiem iepriekš iestājās kabeļtelevīziju pārstāve Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācija (LEKA). LEKA pavasarī nāca klajā ar "Latvijas Faktu" veiktu pētījumu, saskaņā ar kuru divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju neesot gatavi maksāt par "TV3" un LNT, ja šie telekanāli sāktu prasīt naudu par savu saturu. LEKA valdes priekšsēdētājs Ilmārs Muuls tolaik brīdināja, ka maksas ieviešana par "TV3" un LNT satura retranslēšanu varētu sadārdzināt katru maksas programmu paku, kur šie kanāli iekļauti, par līdz pat četriem latiem mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!