Foto: LETA
Komerctelevīzijas LNT un TV3 trešdien pēc tikšanās ar Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP) un jauno Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju piekritušas nogaidīt ar gala lēmumu par aiziešanu no bezmaksas virszemes ciparu apraides, informē padome.

Komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) pēc visu iesaistīto pušu uzklausīšanas atzina, ka komisijai vēl ir jāizvērtē situācija, un aicināja komerctelevīzijas nogaidīt un nepieņemt pārsteidzīgus lēmumus. Komisija plāno iepazīstināt ar saviem apsvērumiem tuvāko nedēļu laikā. Komerctelevīziju pārstāvji, savukārt, atzina, ka ir atvērti konstruktīviem priekšlikumiem ar konkrētiem termiņiem, gan norādot, ka laika pārdomām ir ļoti maz, informē NEPLP.

Gan padome, gan komisija un televīzijas bija vienisprātis, ka ir nepieciešams iedzīvināt praksē Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā iestrādāto normu, kas parredz piešķirt speciālus līdzekļus komerctelevīzijām sabiedriskā pasūtījuma izpildei. Tomēr normas izpildei nepieciešamais finansējums līdz šim nav ticis piešķirts, neskatoties uz vairākkārtējiem padomes pieprasījumiem. "Likums pieņemts ir, taču pildīts netiek," norāda padomes priekšsēdētājs Ābrams Kleckins, atsaucoties uz otrdien saņemto Finanšu ministrijas atteikumu piešķirt normas izpildei nepieciešamos līdzekļus.

Komerctelevīziju pārstāvji arī aicināja padomi pārskatīt likuma normu, kas liedz nacionāliem televīzijas kanāliem, kuru programmas virszemes apraidē galalietotājam pieejamas bez maksas, prasīt samaksu par savu programmu retranslāciju elektronisko sakaru tīklos. Līdz šī gada 2.novembrim padome sniegs savu viedokli šajā jautājumā.

Klātesot SIA "Lattelecom" un Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas pārstāvjiem, padome arī skatīja jautājumu par izsniegto retranslācijas atļauju nosacījumu ievērošanu saistībā ar televīzijas kanālu "RTR Planeta". Padome uzskata, ka nav pieļaujams, ka "RTR Planeta" bez juridiska pamata, respektīvi – bez apraides atļaujas, piedalās Latvijas reklāmas tirgū, tādēļ ar šī gada 1.decembri aizliedza tās retranslāciju elektronisko sakaru tīklos. Padome pieļauj tikai programmas oriģinālās versijas retranslāciju, kurā nav ietverta vietējā reklāma.

Jau vēstīts, ka SIA "TV3 Latvia" nolēmusi, ka televīzijas kanāls TV3 nākamgad vairs nebūs pieejams bezmaksas virszemes apraidē. Arī telekompānija LNT pakāpeniski plāno ieviest maksu par kanāla translāciju.

Savukārt "Lattelecom", kas nodrošina virszemes digitālo apraidi, uzskata TV3 lēmumu par aiziešanu no bezmaksas apraides par "cinismu pret savu skatītāju". "Lattelecom" atgādina, ka līgums par TV3 bezmaksas apraidi noslēgts līdz 2013.gada beigām, un "šādi preses paziņojumi to nemaina".

"Lattelecom" pauž cerību, ka raidorganizācija rīkosies saprātīgi, bet valsts institūcijas aktīvi iesaistīsies, lai "nebūtu jācieš skatītāju visneaizsargātākajai daļai – iedzīvotājiem, kuri var atļauties skatīties tikai bezmaksas kanālus".

Jau ziņots, ka kopš 2010.gada jūnija Latvijā ir atslēgta analogā televīzijas apraide un visas televīzijas raida vienīgi virszemes ciparu apraidē. Pāreju no analogās uz virszemes ciparu TV apraidi Latvijā realizēja uzņēmums "Lattelecom" sadarbībā ar Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC), kurš ir šī projekta partneris infrastruktūras nodrošināšanā.

LTV7 pilnībā pārgāja uz ciparu apraidi no 2010.gada marta. Savukārt LTV 1 un LNT pārtrauca analogo apraidi no 2010. gada aprīļa. Jaunajā ciparu formātā bez maksas varēja skatīties LTV1, LTV7, un LNT. Sākotnēji bezmaksas bija pieejams arī "TV Rīga", bet ekonomisko apsvērumu dēļ "TV5" bezmaksas apraidi pameta pērn jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!