Foto: PantherMedia/Scanpix
Saeimas deputāti plenārsēdē ceturtdien vienbalsīgi galīgajā lasījumā akceptēja izmaiņas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, atceļot pienākumu kabeļtelevīzijas operatoriem bez maksas pārraidīt nacionālos komerckanālus jeb "must carry" principu, līdz ar ko nacionālās komerctelevīzijas par pārraidītā satura autortiesībām varēs pieprasīt no operatoriem samaksu.

Par to nobalsoja visi klātesošie 87 tautas kalpi.

Akceptētie likuma grozījumi paredz, ka obligāta retranslācija kabeļtelevīzijas tīklos, neprasot maksu no skatītāja, attiecināma tikai uz sabiedrisko televīziju jeb Latvijas Televīzijas kanāliem - LTV1 un LTV7. Patlaban likums paredz, ka arī nacionālie komerckanāli kabeļtelevīzijas tīklos un virszemes apraidē skatītājiem ir bez maksas.

Iepriekš šis jautājums Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā raisījis plašas diskusijas. Pret "must carry" principu iebildusi Latvijas Elektroniskokomunikāciju asociācija, kas pavasarī atsaucās uz "Latvijas Faktu" pētījumu, kas apliecināja, ka divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju neesot gatavi maksāt par "TV3" un LNT vērošanu, ja šie telekanāli sāktu prasīt naudu par savu saturu. LEKA valdes priekšsēdētājs Ilmārs Muuls tolaik brīdināja, ka maksas ieviešana par "TV3" un LNT satura retranslēšanu varētu pat par 4 latiem mēnesī sadārdzināt katru maksas programmu paku, kur šie kanāli iekļauti.

Grozījumi paredz, ka šāda kārtība būs spēkā neilgu laiku - no 2013.gada 31.marta līdz 2014.gada 1.janvārim - , jo nozarē plānotas lielākas izmaiņas. Pašlaik top kritēriji par to, kādam nākotnē jābūt televīziju pamata piedāvājumam un kādus TV kanālus ir jāiekļauj kādās ”pakās” un uz kādiem nosacījumiem.

Savukārt abu komerckanālu pārstāvošā zviedru mediju koncerna "Modern Times Group" (MTG) vadītājs Baltijas valstīs Kaspars Ozoliņš iepriekš paudis nostāju, ka plānotie grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā aizstāvēs nacionālās informatīvās telpas intereses.

Turpretī LTV ģenerāldirektors Edgars Kots iepriekš izteicies - Saeimas deputāti, steidzamības kārtā virzot grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, rīkojas viena komersanta – televīzijas kanālu TV3 un LNT īpašnieka "MTG Latvija" interesēs. Viņš brīdinājis, ka iecerētās izmaiņas ļaus TV3 un LNT kļūt par maksas kanāliem un dos neierobežotas tiesības pieprasīt licences maksu no kabeļtelevīzijas operatoriem. Tas savukārt nostādīs LTV nevienlīdzīgā konkurences situācijā, LTV ģenerāldirektors vasaras sākumā norādīja atklātā vēstulē Valsts prezidentam, Saeimas priekšsēdētājai un Saeimas deputātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!