Foto: LETA
SIA "TV3 Latvia" nolēmusi, ka televīzijas kanāls TV3 nākamgad vairs nebūs pieejams bezmaksas virszemes apraidē. Arī telekompānija LNT pakāpeniski plāno ieviest maksu par kanāla translāciju.

TV3 sola jau tuvākajās dienās iesniegt Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei iesniegumu par aiziešanu no bezmaksas apraides un TV3 translāciju virszemes ciparu apraidē no 2012.gada 1.janvāra tikai kā maksas TV pakalpojumu, teikts TV3 paziņojumā.

Arī LNT no nākamā gada pakāpeniski sola ieviest maksu par kanāla translāciju. "Jāsāk radināt cilvēkus pie tā, ka televīzijai nav jābūt bezmaksas," intervijā "Vesti Segodna" pielikumā "Delovije Vesti" paudis LNT ģenerāldirektors Andrejs Ēķis. LNT plāno iekasēt maksu par kanāla iekļaušanu kabeļtelevīzijās, kas abonentus būtiski neietekmēšot, jo viņiem maksa mainīšoties par dažiem santīmiem.

Iepriekš no bezmaksas apraides aizgāja kanāls "TV5 Rīga", un, ja aizies arī TV3, bez maksas Latvijas iedzīvotājiem būs pieejami vien trīs kanāli – LTV, LTV7 un LNT. Pēc TV3 aplēsēm, tikai bezmaksas televīziju skatās aptuveni 10% Latvijas iedzīvotāju, savukārt pēc digitālās virszemes apraides nodrošinātāja "Lattelecom" aprēķiniem – 15% mājsaimniecību. TV kanāliem par ciparu apraidi Latvijas teritorijā ir jāmaksā 54 000 latu mēnesī.

TV3 skaidro, ka par atrašanos bezmaksas virszemes digitālajā apraidē televīzijai ir "jāmaksā nesamērīgi augsta signāla izplatīšanas maksa, turklāt nevienlīdzīgi jākonkurē ar labvēlīgākos apstākļos esošiem ārzemju kanāliem un Latvijas sabiedrisko televīziju, kura papildus valsts finansējumam piedalās reklāmas tirgū".

"TV3 Latvia" ģenerāldirektore Baiba Zūzena atzīst, ka "šis mums ir sāpīgs, bet loģisks un izsvērts lēmums". "Iziešana no brīvā ētera mums ļaus vairāk investēt kvalitatīvas vietējās TV produkcijas ražošanā un izvairīties no darbinieku skaita vai atalgojuma samazināšanas," skaidro Zūzena.

"Lattelecom", kas nodrošina virszemes digitālo apraidi, uzskata TV3 lēmumu par aiziešanu no bezmaksas apraides par "cinismu pret savu skatītāju", teikts "Lattelecom" paziņojumā. "Lattelecom" atgādina, ka līgums par TV3 bezmaksas apraidi noslēgts līdz 2013.gada beigām, un "šādi preses paziņojumi to nemaina".

"Lattelecom" pauž cerību, ka raidorganizācija rīkosies saprātīgi, bet valsts institūcijas aktīvi iesaistīsies, lai "nebūtu jācieš skatītāju visneaizsargātākajai daļai – iedzīvotājiem, kuri var atļauties skatīties tikai bezmaksas kanālus".

Jau ziņots, ka kopš 2010.gada jūnija Latvijā ir atslēgta analogā televīzijas apraide un visas televīzijas raida vienīgi virszemes ciparu apraidē. Pāreju no analogās uz virszemes ciparu TV apraidi Latvijā realizēja uzņēmums "Lattelecom" sadarbībā ar Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC), kurš ir šī projekta partneris infrastruktūras nodrošināšanā.
LTV7 pilnībā pārgāja uz ciparu apraidi no 2010.gada marta. Savukārt LTV 1 un LNT pārtrauca analogo apraidi no 2010. gada aprīļa. Jaunajā ciparu formātā bez maksas varēja skatīties LTV1, LTV7, un LNT. Sākotnēji bezmaksas bija pieejams arī "TV Rīga", bet ekonomisko apsvērumu dēļ "TV5" bezmaksas apraidi pameta pērn jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!