Rīgas apgabaltiesa trešdien daļēji apmierināja biedrības "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība" (AKKA/LAA) prasību pret SIA "TV Rīga" (TV5) par kompensācijas piedziņu un TV5 šajā lietā iesniegto pretprasību, kurā tika lūgts noslēgt licences līgumu par biedrības pārstāvēto autoru darbu izmantošanu.
AKKA/LAA prasīto 204 720 latu kompensācijas vietā tiesa šodien no TV5 piedzina 14 475 latu atlīdzību par autoru darbu izmantošanu bez atļaujas 2003., 2004. un 2005.gadā.

Pēc TV5 prasības tiesa atzina par noslēgtu licences līgumu tā 2005.gada 19.aprīļa redakcijā. Līguma darbības termiņš noteikts līdz 2012.gada 31.decembrim, un kā AKKA/LAA maksājamais atlīdzības lielums noteikti 0,77% no TV5 gada ienākumiem.

Ar šodien pasludinātā sprieduma motīviem lietas dalībnieki varēs iepazīties no 21.augusta, un no šī datuma arī sāksies 20 dienu termiņš, kura laikā spriedumu būs iespējams pārsūdzēt apelācijas kārtībā Augstākajā tiesā.

LETA jau ziņoja, ka AKKA/LAA prasības par kompensācijas piedziņu cēlusi pret vairākām kompānijām - kanālu TV5, "Pirmo Baltijas kanālu", "TV3 Latvija" un "Latvijas Neatkarīgo televīziju" (LNT).

Biedrībā aģentūru LETA iepriekš informēja, ka kompānijas nav noslēgušas līgumus par biedrības pārstāvēto mākslinieku darbu izmantošanu, tāpēc iesniegtas prasības tiesā.

Par spīti Bernes konvencijas "Par literāro un mākslas darbu aizsardzību" un Autortiesību likuma prasībām, minētās televīzijas vairākus gadus turpina izmantot AKKA/LAA pārstāvētu autoru muzikālos darbus bez autoru atļaujas jeb licences un nemaksā pienācīgu autoratlīdzību.

AKKA/LAA prasībās lūdza piedzīt kompensāciju pēc tiesas ieskata par minēto autortiesību pārkāpumu un aizliegt televīzijas kanāliem izmantot AKKA/LAA pārstāvētu autoru darbus līdz brīdim, kamēr tiks noslēgts līgums.

TV5 izpilddirektors Juris Graudumnieks aģentūrai LETA iepriekš uzsvēra, ka televīzija būtu gatava maksāt ekonomiski pamatotu autortiesību maksu, nevis AKKA/LAA noteiktās cenas.

"Mums nav pieņemamas ultimatīvas prasības, kurās prasīts maksāt konkrētu summu no kopējā apgrozījuma," sacīja Graudumnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!