Aizvadītās diennakts laikā ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils cēlies par četriem centimetriem, taču nopietni plūdi Daugavpils un rajona iedzīvotājiem nedraud.
Pašlaik ūdens līmenis ir 5,75 metri, bet kritiskais ūdens līmenis ir virs septiņiem metriem. Ūdens līmeņa kāpums esot arvien mazāks, bet Daugavā pie Piedrujas tas jau sācis kristies.

Nīcgales pagasta padomes priekšsēdētājs Pēteris Stikāns BNS sacīja, ka pagastā ir applūdušas lielas lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības, taču lielākoties zeme nav apsēta. Vienam pagasta zemniekam applūduši septiņi hektāri ziemāju un četri hektāri vasarāju.

Pēc Stikāna vārdiem, ja ūdens uz lauka ir vairāk nekā piecas līdz septiņas dienas, sējumi noslīkst. Ūdens uz pagasta laukiem ir jau otro nedēļu. "Ja ūdens līmenis turpinās celties," teica Stikāns, "applūdīs arī citu zemnieku sējumi."

Savukārt Dvietes pagastā sējumi nav cietuši no ūdens. Toties applūdis viens posms ceļam no Dvietes līdz Berezovkas tiltam, BNS sacīja Dvietes pagasta padomes priekšsēdētājs Jānis Kreivāns.

Tādējādi triju apdzīvoto māju iemītnieki applūdušo ceļa posmu (80 - 100 m platumā, 0,5 m dziļumā) var veikt tikai ar laivu. Kreivāns stāstīja, ka pagastam nav līdzekļu, lai šiem cilvēkiem piegādātu pārtiku ar laivu, taču viņiem ir sava laiva un viņi tiekot galā paši.

"Plūdi mums ir katru gadu, un cilvēki ir pieraduši," sacīja Kreivāns. "Šogad situācija nav īpaši bēdīga. Parasti mūsu pagastā zem ūdens paliek trīs četri ceļi." Kopumā pagastā applūduši 800 - 1000 hektāri zemes, kas lielākoties ir pļavas.

Savukārt Līksnas pagastā informāciju par applūdušajiem sējumiem apkopos līdz nedēļas beigām, BNS sacīja pagasta padomes priekšsēdētāja Janīna Jalinska. "Ja applūst ganības, zemnieks ir tikai ieguvējs, jo šajās pļavās pēc plūdiem zāle ir leknāka," teica Jalinska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!