Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latgales un Vidzemes upēs turpinās ūdens līmeņa paaugstināšanās, visstraujāk tas notiek Daugavā, kā arī Gaujas augštecē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvie dati.

Pagājušajā naktī lielākais ūdens kāpums - par 88 centimetriem (cm) - reģistrēts Gaujas augštecē pie Gulbenes novada Lizuma pagasta Velēnas, diennakts laikā ūdens līmenis šeit cēlies par 112 cm. Tik augsts ūdens līmenis - četri metri virs novērojumu stacijas nulles punkta - šajā vietā pēdējos gados nav bijis. Ūdens straujo kāpumu izraisījis ledus sastrēgums. Gaujā pie Valmieras un Carnikavas ūdens kāpis par 35-40 cm diennaktī.

Savukārt pēdējās diennakts laikā ūdens līmenis visstraujāk cēlies Daugavā Krāslavas novadā - teju par diviem metriem. Šeit upei ir stāvi krasti, tādēļ lieli pali vēl nav sākušies.

Arvien plašākas teritorijas Daugavas krastos applūst Daugavpils novadā, kur zemākās palienes nu jau ir zem vairāk nekā metru dziļa ūdens. Daugavpilī ūdens kāpis par 55 cm diennaktī, piecos rītā sasniedzot 708 cm atzīmi. Kritiskā robeža pilsētā ir 7,5 metri, 2010.gada palos tā tika pārsniegta par 23 cm.

Pie Daugavpils novada Vaikuļāniem ūdens cēlies par 138 cm, savukārt pie Jersikas - par 33 cm diennaktī. Jēkabpilī ūdens krities par 73 cm, pie Zeļķu tilta ūdens līmenis ceturtdienas rītā ir par pusotru metru zemāks nekā diennakti iepriekš, savukārt pie Pļaviņām - par metru augstāks.

Ogres upē pie Ogresgala pagasta Lielpečiem ūdens līmenis diennakts laikā cēlies par 24 cm, Ogres pilsētā - krities par 62 cm, tomēr pēdējās stundās novērota pakāpeniska ūdens līmeņa paaugstināšanās.

Citās Vidzemes un Latgales upēs ūdens līmenis turpina paaugstināties vidēji par 10-45 cm diennaktī, Tirzā pie Lejasciema - par 65 cm. Vairums upju ir applūdinājušas zemākās palienes, un pamazām applūst plašākas teritorijas upju krastos.

Savukārt Kurzemē un Zemgalē ūdens līmenis pārsvarā pazeminās ar intensitāti 3-30 cm diennaktī. Arī Lielupē ūdens pamazām - par dažiem centimetriem diennaktī - atkāpjas. Ūdens līmenis pakāpeniski turpina paaugstināties Iecavā, Misā un Mēmelē.

Lielākie plūdu draudi tuvākajās diennaktīs gaidāmi Daugavā un Gaujā, ūdens turpinās kāpt arī citās Vidzemes un Latgales upēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!