Foto: Foto: Agita Puķīte, NTZ.lv
Šlokenbekas dzirnavu ezerā šonedēļ pavēries šausminošs skats – bojā gājuši simtiem zivju. Pie vainas, visticamāk, ir notekūdeņu attīrīšanas iekārtas vai AS "Tukuma piens", uzskata vides dienests.

"Pirmais, ko pamanīju, – viss ūdens it kā vārās, un tikai pēc tam ieraudzīju beigtās zivis. Virs ezera bija kaiju mākonis, kas lasīja slāpstošās un jau noslāpušās zivis. Sagaidīju darba laiku un ziņoju Vides dienestam un nācu uz redakciju," tukumnieka Vaira Smirnova redzēto atstāsta "Neatkarīgās Tukuma Ziņas".

Arī laikraksts devies uz ezeru un pārliecinājies par to, ka tas ir pilns ar beigtām zivīm. Iepriekš jau ziņots, ka iedzīvotāji sūdzējās par smaku ezera tuvumā.

Valsts vides dienesta Ventspils pārvalde kopā ar institūtu "BIOR" ir paņēmusi ūdens analīzes gan no Šlokenbekas ūdens krātuves, gan upes, gan "Tukuma ūdens" attīrīšanas iekārtām, portālam "Delfi" sacīja VVD pārstāve Jūlija Ņikitina. Analīžu rezultāti būs zināmi aptuveni pēc nedēļas. Iespējams tiks sākta administratīvā lietvedība.

Pašlaik VVD darbojas kā vidutājs, organizējot sanāksmes ar "Tukuma ūdeni", pašvaldību un "Tukuma pienu", lai situāciju risinātu. "Nav noslēpums, ka Tukumā jau iepriekš bijušas problēmas ar notekūdeņiem. Iespējams, mainot saimnieciskās darbības, izmantojot citas vielas, mazgāšanas līdzekļus, un attīrīšanas iekārtas nav spējušas tikt galā," pieļauj Ņikitina.

Viņa gan informē, ka smaka ezerā bijusi jau kopš jūlija sākuma. Iespējams, ka otrdien zivis gājušas bojā karstā laika dēļ. Temperatūra, salīdzinoši zemais ūdens līmenis un piesārņojums tādējādi izrādījusies nāvējoša kombinācija.

Ir apsekota arī Slocenes upe, bet tur nekādi bojājumi nav konstatēti.

"Acīmredzot ir pieļauts pārkāpums notekūdeņu attīrīšanā. Šobrīd tiek skaidrots vai "Tukuma piens" ko mainījis vai arī avarējusi attīrīšanas iekārta," informē VVD pārstāve.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans "Neatkarīgajām Tukuma ziņām" atzina, ka trūkst vārdu, lai notikušo komentētu. "Šajā situācijā ir noticis ļaunākais, no kā visvairāk baidījāmies. Noteikti aicināsim talkā Vides pārvaldi, lai saprastu, ko tālāk darīt. Un aicinām iedzīvotājus palīdzēt un ziņot par Slocenes upes krastā pamanītām caurulēm, izvadiem, no kurienes arī varētu upē ieplūst piesārņots ūdens. Slocenes upē tiks veiktas analīzes pa posmiem, lai analizētu piesārņojuma avotus."

"Tukuma ūdens" direktors Ainārs Feldmanis medijam skaidrojis, ka notikušais ir liela un pagaidām neizprotama nelaime, jo attīrīšanas iekārtās turpinās notekūdeņu bagātināšana ar ūdeni, uzsākta arī jauno dūņu atjaunošana vienā baseinā.

Iedzīvotāji laikrakstam ziņojuši, ka redzējuši piesārņota ūdens straumes Slocenē ne tikai blakus "Tukuma piena" ražotnei, bet arī Lauktehnikas mikrorajonā, kur upes krastos atrodas vairāki uzņēmumi. Iedzīvotājiem ir arī citas versijas par notikušo - kāda sieviete, piemēram, telefoniski ziņojusi par piesārņojumu un apgalvojusi, ka nakts laikā savus netīros ūdeņus ar lielu šalti Slocenē ielaižot arī "Ķīmiskā tīrītava".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!