Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre pieļauj iespēju, ka četru labējo partiju veidota un 55 Saeimas deputātu atbalstīta valdība varētu būt nestabila.
Otrdien pēc tikšanās ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu viņa žurnālistiem pavēstīja, ka ar prezidenti "teorētiski" pārrunāta arī iespēja valdību veidot ne tikai "Jaunajam laikam", Latvijas Pirmajai partijai, ZZS un "tēvzemiešiem", bet visām piecām Saeimā iekļuvušajām labējām partijām, tai skaitā Tautas partijai.

"Mēs domājam, ka tā būtu stabilāka koalīcija," sacīja Ūdre, paužot bažas, ka iespējamā valdība ar 55 parlamentāriešu atbalstu var būt nestabils veidojums. Tomēr viņa norādīja, ka visu labējo spēku koalīcija ar prezidenti pārrunāta tikai kā teorētiska iespēja.

Ūdre pastāstīja, ka galvenais sarunas temats ar prezidenti bija par Latvijas nostāju lauksaimniecības jautājumos saistībā ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā, pārrunāta arī Latvijas ārpolitisko mērķu būtiskā loma.

Viņa uzsvēra, ka ZZS respektēs prezidentes izvēli, uzticot kādas partijas pārstāvim valdības veidošanu, taču nevēlējās prognozēt, kuru politiķi prezidente varētu izvēlēties, kā arī paust savu viedokli par, viņasprāt, labāko Ministru kabineta vadītāju.

"Nepārrunājām personālijas, vairāk runājām par valdības veidošanas procesu," sacīja Ūdre. Viņa pastāstīja, ka tikšanās laikā pārrunāta arī iespēja valdību veidot visām labējām partijām.

Vaicāta par iespējamību, ka jaunajā valdībā ZZS pārstāvis nepildītu zemkopības ministra pienākumus un būtu sarežģīti pildīt lauksaimniekiem dotos solījumus, Ūdre norādīja, ka "ļoti daudz kas būs skaidrs pēc šīsdienas sarunām ar "Jauno laiku"." Viņa uzsvēra, ka ierosinās iespējamajiem jaunās valdības veidotājiem rūpīgi izvērtēt ministru amatu kandidātus, ņemot vērā viņu pieredzi vadībā un izglītību.

Ūdre uzsvēra, ka ZZS ir gatava uzņemties atbildību par visām jomām, īpaši pieminot vidi, lauksaimniecību un finanses. Vaicāta par apvienības rīcību, ja tai nebūs šādas iespējas, viņa atzina - "valdība nav jāizveido rīt". Ūdre norādīja, ka konkrēto situāciju pārrunās partijās un apvienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!