Foto: LETA
Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas direktoram Ainaram Pencim no 2012. līdz 2017.gadam, iespējams, prettiesiski izmaksāta izdienas pensija 171 836 eiro apmērā, izriet no Valsts kontroles (VK) revīzijā secinātā.

VK šonedēļ nākusi klajā ar revīzijas rezultātiem par jauno darba samaksas sistēmu iekšlietu sistēmas amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm. Viens no VK secinājumiem ir tāds, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks ir prettiesiski pieņēmis lēmumu par dienesta padotības iestādes vadītāja amata, kas ir amatpersonas ar speciālo dienesta pakāpi amats, klasificēšanu par darbinieka amatu. Līdz ar to ir radīti apstākļi, kad vienlaikus ar atalgojumu par amata pildīšanu amatpersona varēja saņemt arī izdienas pensiju.

VK vērtējumā, iespējams, minētā amata statusa maiņa veikta konkrētās interesēs, kā rezultātā laikā no 2012.gada janvāra līdz 2017.gada decembrim no valsts budžeta prettiesiski ir izmaksāta izdienas pensija kopā 171 836 eiro apmērā.

Ja attiecīgais amats nebūtu pārveidots, izdienas pensijas saņēmējs nevarētu ieņemt šo amatu. Vienlaikus saņemot atlīdzību un izdienas pensiju, IeM nav izdevies sasniegt koncepcijā par jaunu darba samaksas sistēmu izvirzītos mērķus, uzskata VK, proti, darba samaksas paaugstināšanā nodrošinot līdzvērtīgu darba samaksu amatpersonām, kas dienestos ieņem vienādas "vērtības" amatus.

Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretārs Dimitrs Trofimovs aģentūrai LETA apliecināja, ka šajā VK atzinumā kā padotības iestādes vadītāja amata ieņēmējs ir domāts koledžas direktors Pencis. Pēc Trofimova rīcībā esošās informācijas VK par augstākminēto faktu vērsusies Ģenerālprokuratūrā.

Pencis ir Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas direktors kopš 2011.gada jūnija.

Viņa valsts amatpersonas deklarācija par 2017.gadu liecina, ka pērn par darbu koledžā viņš algā saņēmis 25 428 eiro, bet pensijā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra Pencim izmaksājusi 28 816 eiro. Vienlaikus norādīti arī ienākumi no AS "Swedbank atklātais pensiju fonds" 5030 eiro apmērā.

Saskaņā ar publicētajām amatpersonas deklarācijām, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra Pencim 2012. un 2013.gadā izmaksāja 20 060 eiro pensiju, savukārt 2014.gadā - 28 566 eiro, 2015.gadā - 28 651 eiro, bet 2016.gadā - 28 714 eiro. Tāpat 2016.gadā viņam izmaksāti 5000 eiro no "Swedbank atklātā pensiju fonda".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!