Foto: F64

Pēc saņemtajām sūdzībām par slēgtajām evakuācijas durvīm tirdzniecības parkā "Alfa" Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) otrdien veica neplānoto ugunsdrošības pārbaudi un konstatēja pārkāpumus un nepilnības. Jau vēstīts, ka atbilstoši aculiecinieku ziņotajam, pagājušās piektdienas pievakarē tirdzniecības parkā "Alfa" notikusi evakuācija, kuras laikā kinoteātra un veikalu apmeklētājiem nācās meklēt izeju pašiem.

"Tirdzniecības parkā "Alfa" bijām neplānotajā pārbaudē, objektā tika pārbaudītas gan evakuācijas izejas, gan automātiskā ugunsgrēka atklāšanas sistēma. Ir konstatētas nepilnības un pārkāpumi, par ko objekta īpašniekam izsniedza lēmumu. Tur būs norāde uz pārkāpumiem," portālam "Delfi" par otrdien veikto pārbaudi tirdzniecības parkā "Alfa" sacīja VUGD sabiedrisko attiecību pārstāve Agrita Vītola.

VUGD pārstāve arī norādīja, ka detalizētāk par pārbaudē atklāto dienests nav tiesīgs stāstīt, vairāk informācijas varot iegūt sazinoties ar uzņēmumu. Uz jautājumu, vai uzņēmumam par pārkāpumiem tiks piemērots sods, Vītola atbildēja: uzņēmumam tiek dots laiks nokārtot pārkāpumus un nepilnības, un pēc tam inspektori dosies atkārtotā pārbaudē, lai secinātu, vai norādījumi ņemti vērā.

Dienestā arī norāda, ka, lai arī VUGD nav ātrās reaģēšanas vienības, dienests reaģē uz pilnīgi visiem iedzīvotāju signāliem par iespējamiem pārkāpumiem. "Katrs signāls tiek pārbaudīts," viņa norāda. Vismaz reizi trijos gados, bet nereti vēl biežāk VUGD inspektori dodas uz tirdzniecības centriem plānotajās ugunsdrošības pārbaudēs.

Tirdzniecības parka "Alfa" sabiedrisko attiecību konsultante Ilze Žūka portālam "Delfi" sac'ja, ka otrdien Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) tiešām ir veicis ārpuskārtas ugunsdrošības pārbaudi, taču par pārbaudes rezultātiem plašāku informāciju "Alfa" varēs sniegt tikai pēc tam, kad no VUGD būs saņemts pārbaudes akts.

Papildus Žūka paskaidroja, ka pirmdien, "Alfai" veicot iekšējās sistēmu pārbaudes, tehniskā kļūda konkrēto automātisko durvju atvēršanas sistēmā tika fiksēta, defekts tika novērsts, un otrdien, VUGD pārbaudē atkārtoti pārbaudot šo sistēmu, visas automātiskās durvis, tai skaitā arī šīs, nekavējoties atvērās.

"Alfas" pārstāve sacīja, ka centrs ir pateicīgs VUGD, ka "viņi tik ātri noreaģēja un veica šo ārpuskārtas pārbaudi, jo arī mūsu interesēs ir iespējamo nepilnību pēc iespējas ātrāka novēršana, un atkārtoti atvainojamies mūsu apmeklētājiem par sagādātājām raizēm un neērtībām. "Alfa" vienmēr ir centusies darīt un turpinās darīt visu iespējamo, lai mazinātu visus iespējamos riskus un rūpētos par savu apmeklētāju un darbinieku drošību".

VUGD bija saņēmis satrauktu cilvēku zvanus un video par tirdzniecības parkā "Alfa" piektdien notikušo evakuāciju. Arī portālam "Delfi" par to vēstīja aculiecinieki.

"18. janvārī ap pulksten 21.10 kinoteātrī "Cinamon", skatoties filmu, atskanēja brīdinājums, ka tirdzniecības centrā "Alfa" ir izveidojusies ārkārtas situācija un ir jāpamet telpas," portālam "Delfi" stāstīja kāds aculiecinieks, kas tobrīd tur atradās. "Klausot norādījumiem, visi skatītāji bez panikas vēlējās pamest telpas. Kino zālē netika ieslēgta gaisma, kā rezultātā, zāli pamest varēja tikai pateicoties gaismai, ko raidīja filma (par laimi, tā netika izslēgta)," pieredzēto situāciju apraksta aculiecinieks.

Dodoties pa norādīto izeju, pūlis izgāja cauri vienām durvīm, kuras vaļā turēja kino darbiniece un apsargs. "Šī bija pirmā un pēdējā reize evakuācijas laikā, kad redzējām kādu darbinieku, tālāko ceļu pūlis meklēja pats," uzsver aculiecinieks. Ceļu cilvēki turpināja pa trepēm lejā un, sekojot norādēm, devās uz avārijas izejas durvīm, kuras izrādījās slēgtas.

Aculiecinieki informē, ka aizslēgtās avārijas durvis daži apmeklētāji ar spēku centās atvērt, līdz atlauza tās, lai citi tiktu tālāk.

"Atverot tās, priekšā bija celtniecības žogs, kur apmeklētāji pašrocīgi atbrīvoja ceļu, un pūlis instinktīvi gāja uz priekšu cauri būvniecības laukumam, nezinot, vai pa turieni vispār var izkļūt ārā!" komentēja aculiecinieks. "Atrodot durvis, aiz tām bija mazas, apšaubāma skata trepes, kas, visticamāk, domātas būvniecības procesam, nevis evakuācijai." Pie šīs izejas izveidojās pamatīgs cilvēku sastrēgums. Lēnā garā cilvēki kāpa pa trepēm lejā, lai izkļūtu ārā no ēkas. "Rezultātā, evakuējāmies apmēram desmit minūšu laikā," stāsta aculiecinieks, piebilstot, ka par laimi viss beidzās veiksmīgi, bet "sajūtas bija baisas, cilvēki bija satraukušies par notiekošo, kad skaļruņos nemitīgi ziņo, ka ir jāpamet ēka, bet metāla evakuācijas durvis ir slēgtas."

Viedokli par notikušo evakuāciju "Delfi" jautāja arī paša tirdzniecības parka pārstāvjiem. "Visas evakuācijas izejas bija atvērtas, taču vienas durvis tiešām tika atvērtas nedaudz novēloti," iepriekš informēja "Alfa" sabiedrisko attiecību konsultante Ilze Žūka.

Viņa apliecina, ka šāda situācija nav pieļaujama, jo sistēmai durvis ir jāatver automātiski tiklīdz noskan evakuācijas apziņošanas sistēma. "Varu apliecināt, ka evakuācija nekādā mērā nebija saistīta ar pašas būves drošumu," apgalvoja Žūka.

Papildus viņa skaidroja, ka pēdējās "Alfa" evakuācijas mācības bijušas vien pāris mēnešus atpakaļ – 2018. gada novembrī. To laikā visas sistēmas strādāja. Arī decembrī, kad tika pārbaudītas ugunsdzēsības sistēmas, visas durvis atvērās automātiski, un nekādas automātisko durvju atvēršanas sistēmas kļūdas netika konstatētas.

Valsts policijā (VP) informē, ka 18. janvārī tika saņemta informācija par drošības riskiem tirdzniecības parkā, likumsargi veica pārbaudi, taču draudi drošībai netika konstatēti, portāls "Delfi" uzzināja VP. Viens no aculieciniekiem par notikušo ir uzrakstījis iesniegumu Valsts policijā ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu.

"Delfi" jau ziņoja, ka 11. janvārī spāru svētkus svinēja tirdzniecības parka "Alfa" jaunā piebūve, kas līdz ar jaunuzcelto autostāvvietu tirdzniecības centru paplašinās par vairāk nekā 30 000 kvadrātmetru. Tādējādi kopējā tirdzniecības centra platība sasniegs 100 000 kvadrātmetru, bet nomnieku skaits no pašreizējiem 170 tiks palielināts līdz 250.

Ekspluatācijā jau nodota arī otra centra piebūve – autostāvvieta, kurā papildus izveidotas 500 jaunas auto novietnes, palielinot kopumā to skaitu līdz 1660. Tā apmeklētāju ērtībām pieejama jau no pagājušā gada decembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!