Foto: LETA

Pērn Adventes laikā ugunsdzēsēji dzēsuši 11 ugunsgrēkus, kuros sveču dedzināšanas rezultātā bija aizdedzies Adventes vainags vai Ziemassvētku eglīte. Tāpēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina cilvēkus ievērot drošību šajā miera un klusuma laikā.

Kā portālu "Delfi" informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Viktorija Gribuste, Adventes laiku ugunsdzēsēji sagaida ar bažām, jo decembrī parasti tiek dzēsti vairāki ugunsgrēki, kuru iemesls ir bez uzraudzības atstāta degoša svece.

Visvairāk šādu ugunsgrēku notiek tieši dzīvojamajās un tirdzniecības telpās, liecina ugunsdzēsēju apkopotā informācija. Pagājušā gadā seši degošas sveces izraisīti ugunsgrēki tika dzēsti dzīvojamajās vai guļamistabās, savukārt divi ugunsgrēki – tirdzniecības telpās.

Pagājušajā gadā šādos ugunsgrēkos arī cieta divi cilvēki.

Pēdējo sešu gadu laikā visvairāk ugunsgrēku saistībā ar sveču dedzināšanu ziemas saulgriežu laikā dzēsti 2010.gadā, kad ugunsdzēsēju palīdzība bijusi nepieciešama 14 gadījumos.

Lai degoša svece neizraisītu ugunsgrēku, VUGD aicina ievērot drošības padomus.

Pirms sveces aizdegšanas, tā jāatbrīvo no visa veida iepakojuma un jāizlasa lietošanas instrukcija. Savukārt pēc tam tā stabili jānovieto uz nedegošas virsmas.

Ugunsdzēsēji norāda, ka sveci nedrīkst novietot citu siltuma avotu tuvumā, piemēram, uz televizoriem, radiatoriem, iekurtām krāsnīm vai kamīniem. Tāpat VUGD darbinieki aicina iedzīvotājus drošības apsvērumu dēļ sveces nenovietot arī audumu, aizkaru un mēbeļu tuvumā, kā arī nepieļaut liesmas nonākšanu tiešā saskarē ar dekoratīvajām sveču aplikācijām, svečturiem, stiklu, jo tas var saplīst.

Dedzinot sveces, nepieciešams parūpēties, lai tās atrastos bērniem un mājdzīvniekiem nepieejamā vietā. Savukārt dekoratīvās želejveida sveces ar dažādiem dekorējumiem nav paredzētas dedzināšanai, atgādina VUGD.

Degošas sveces nedrīkst atstāt bez uzraudzības, tāpēc pirms došanās prom nepieciešams pārliecināties, ka svece ir nodzēsta. Savukārt Adventes vainagā sveces vēlams nenovietot tieši uz degtspējīgiem priekšmetiem, bet vainagā jāiestrādā stabilus un nedegošus sveču turētājus.

Izvēloties elektriskos rotājumus un virtenes, VUGD atgādina, ka iekštelpām paredzētās virtenes nedrīkst lietot ārpus mājas, jo spuldzītes neizturēs gaisa temperatūru un sabojāsies. Pirms dekorāciju izmantošanas rūpīgi jāizlasa instrukcija un jāaplūko marķējumu uz virteņu iepakojuma. Ieraugot marķējumu kā mājiņa ar klāt pievienotu paskaidrojumu angļu valodā "for outdoor use", iedzīvotājiem jāatceras, ka šis rotājums būs piemērots eglītes greznošanai pagalmā vai mājas fasādei. Tāpat pirms jau lietotu elektronisko spuldzīšu virteņu izmantošanas nepieciešams pārliecināties, vai tās nav bojātas.

VUGD visiem Latvijas iedzīvotājiem novēl mierīgu un drošu Adventes laiku, bet nelaimes gadījumā ikviens aicināts zvanīt 112.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!