Foto: DELFI

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus paveikt sešas lietas, kas palīdzēs samazināt traģiska ugunsgrēka izcelšanās iespējamību mājoklī.

Kā informēja VUGD sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Gribuste, viena no paveicamajām lietām ir zāles nopļaušana ap māju, lai neveidotos kūla un samazinātos kūlas ugunsgrēku skaits.

Dienests norāda, ka pavasaros visā Latvijā intensīvi tiek dedzināta sausā zāle un tā rezultātā cieš daudzu cilvēku īpašumi. Šogad kūlas dedzināšanas rezultātā izdega 6818 hektāri Latvijas teritorijas un nodega 88 ēkas, liecina VUGD apkopotā statistika. Pavasarī cīņa ar kūlas ugunsgrēkiem ir jau cīņa ar sekām. Ja rudenī lauki un arī pilsētas, dzelzceļa un ceļa malas būs sakoptas, nebūs kūlas, kam pavasarī degt.

Gatavojoties apkures sezonai, nepieciešams iztīrīt skursteni. Ugunsdzēsēji glābēji šogad jau gandrīz 500 reižu devušies dzēst dūmvados degošus sodrējus. Liesmām no skursteņa pa plaisām un bojājumu vietām iekļūstot jumta konstrukcijās, ugunsgrēka sekas var būt jau daudz nopietnākas, informēja dienestā.

Tāpat VUGD iesaka mājoklī ierīkot dūmu detektoru. Nelielā ierīce ugunsgrēka gadījumā var izglābt mājas iedzīvotāju dzīvību. Kā liecina ugunsdzēsēju novērojumi, traģiskākie ugunsgrēki parasti notiek naktī, kad cilvēki guļ un nepamana ugunsgrēka izcelšanos. Dūmu detektors ar spalga signāla palīdzību savlaicīgi brīdinās par ugunsgrēka izcelšanos, tādējādi izglābjot dzīvību mājas iemītniekiem, kā arī samazinās ugunsgrēka radītos postījumus.

Sākoties apkures sezonai, nepieciešams pārbaudīt apkures ierīču tehnisko stāvokli. VUGD skaidro, ka apkures ierīces līdzīgi kā citas lietas gadu laikā nolietojas un tām parādās bojājumi, kas var būt par iemeslu ugunsgrēkam. Dienesta rīcībā esošā informācija liecina, ka šogad ugunsgrēkos, kas iespējams saistīti ar apkures iekārtu bojājumiem, nodegušas jau 40 ēkas. Vēl tajos gājuši bojā trīs cilvēki, bet deviņas personas ir cietušas.

VUGD norāda, ka apkures sezonas sākums ir pēdējais laiks, kad skursteņslauķim novērtēt apkures ierīces un skursteņa tehnisko stāvokli. Tādējādi nepieciešamības gadījumā vēl būs atlicis laiks remontdarbiem.

VUGD aicina iedzīvotājus pārbaudīt arī, vai sildītājs ir drošs lietošanai. Vienlaikus ugunsdzēsēji norāda, ka vairākus mēnešus nelietotais sildītājs pirms ieslēgšanas ir jāattīra no putekļiem un jāpārbauda tā elektrovadu stāvoklis. Bojāti vadi un to savienojumi var būt par iemeslu īssavienojumam. Savukārt tas var izraisīt ugunsgrēku, bet putekļi sakarstot var aizdegties.

Ugunsdzēsēji aicina iedzīvotājus atgādināt saviem tuviniekiem, kā droši lietot apkures ierīces, jo zināšanas var pasargāt no nelaimēm. Dienesta apkoptā informācija liecina, ka šogad vairāk nekā 400 ugunsgrēki notikuši, iespējams, tieši apkures ierīču ekspluatācijas noteikumu pārkāpumu dēļ. Šajos ugunsgrēkos ir bojā gājuši trīs cilvēki, bet astoņas personas ir cietušas. Kopumā šajos ugunsgrēkos šogad nodegušas 18 ēkas.

VUGD aicina cilvēkus veikt šos darbus, lai apkures sezonas laikā nerastos vajadzība zvanīt pa tālruņa numuru 112 un saukt palīgā ugunsdzēsējus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!