Foto: LETA
Otrdien aprit tieši 146 gadi, kopš Rīgas brīvprātīgo ugunsdzēsēju komanda pirmo reizi organizēti izbrauca uz ugunsgrēku Vecrīgā, un kopš tā laika šis datums tiek uzskatīts par ugunsdzēsības gadadienu, turklāt šogad pirmo reizi šī diena ir iekļauta kalendārā kā atzīmējamā Ugunsdzēsēju glābēju diena.

Par godu jubilejai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) otrdien rīko atvērto durvju dienu un aicina ciemos visus interesentus. No plkst. 11.00-15.00 visās VUGD daļās un posteņos tiks gaidīti ciemiņi, kuriem būs iespēja iepazīties ar ugunsdzēsēju glābēju ikdienu, apskatīt VUGD tehniku, izmēģināt, cik sver ugunsdzēsēju inventārs, uzģērbt ugunsdzēsēju glābēju kaujas tērpu un saņemt atbildes uz visiem interesējošiem jautājumiem, kā arī nofotografēties ar ugunsdzēsējiem un VUGD tehniku. Ugunsdzēsēji glābēji ciemos gaidīs gan bērnus, gan pieaugušos.

VUGD priekšnieks majors Oskars Āboliņš norāda, ka pirmo oficiālo Ugunsdzēsēju glābēju dienu dienests vēlas atzīmēt īpaši, "organizējot svētkus ne tikai mums, bet arī visiem Latvijas iedzīvotājiem". "Aicinu visus izmantot šo iespēju, kad vienu dienu visu depo durvis būs atvērtas, atnākt un uzzināt, kāds skats paveras no ugunsdzēsēju mašīnas, cik ātri tā brauc un cik daudz mašīnā ir ūdens, no kā sastāv ugunsdzēsēja glābēja kaujas tērps un cik ātri to var uzģērbt," skubina dienesta šefs.

Pirmo reizi atzīmējot Ugunsdzēsēju glābēju dienu divās VUGD daļās notiks arī citi līdz šim nebijuši pasākumi. VUGD Rīgas 1.daļā, Maskavas ielā 3, no plkst.12.00 uzstāsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas audzēkņi. Skatītāji varēs vērot gan baletdejotāju priekšnesumus, gan klausīties pūtēju orķestra un citu mūziķu izpildītos skaņdarbus. Savukārt no plkst.13:30 Rīgas 1.daļas telpās, kur ikdienā stāv ugunsdzēsēju automašīnas, uzstāsies Rīgas 3.mūzikas skolas audzēkņi.

Savukārt Liepājas 1.daļā, Ganību ielā 63/67, no plkst. 11:00-16:00 uzstāsies 30 Liepājas mūzikas koledžas audzēkņi, kuri sniegs dažādus priekšnesumus. Sanākušajiem bērniem tiks rīkoti dažādi konkursi, kā arī tiks dota iespēja ar krītiņiem uz asfalta uzzīmēt savus novēlējumus ugunsdzēsējiem dzimšanas dienā.

Savukārt VUGD Balvu daļa otrdien atzīmēs 100 gadu jubileju. Šajā dienā plānota VUGD tehnikas demonstrēšana un brauciens cauri pilsētai, izstādes, kas veltīta VUGD Balvu daļas vēsturei, atklāšana Balvu novada muzejā, kā arī brīvprātīgo ugunsdzēsēju karoga iesvētīšana Balvu katoļu baznīcā un labāko ugunsdzēsēju apbalvošana. Šajā dienā svinīgi tiks atklātas arī Madonas daļas renovētās garāžas.

Svinības, kas sākās pirmdien ar labāko VUGD darbinieku apbalvošanu, turpināsies arī trešdien, kad notiks VUGD Pļaviņu posteņa jauno telpu svinīgā atklāšana. Pļaviņu novada kultūras centrā plkst. 12:00 plānots svinīgais pasākums, kura laikā tiks apbalvoti labākie Zemgales reģiona ugunsdzēsēji glābēji, savukārt plkst. 13:00 notiks Pļaviņu posteņa jaunās ēkas svinīgā atklāšana, kas norisināsies Atvaru ielā 5.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!