Foto: F64

Ilggadējā ugunsdzēsēja Viļņa Puļķa firmu tur aizdomās par ugunsdzēsēju komisijas korumpēšanu Ventspils mūzikas vidusskolā, svētdien ziņoja raidījums "Nekā personīga". Tiek uzsvērts, ka pēc ugunsdzēsēju aizturēšanas Ventspils mūzikas vidusskolas būvniecībā veiktais atkārtotais atzinums par ugunsdrošību ir negatīvs.

Iekšējās drošības birojs (IDB) aizturēja ugunsdzēsēju komisiju, kas, iespējams, uzpirkta, lai jaunuzceltajā Ventspils mūzikas vidusskolā pievērtu acis uz vairākām neatbilstībām ugunsdrošības sistēmā. Viņu pieņemtais pozitīvais atzinums pēc notikušā atcelts un ugunsdzēsēji iesaistīti abās pusēs gan kā iespējamā kukuļa devējs, gan ņēmējs.

Izmeklētāji sagaidīja, ka komisija naudu paņem un dod akceptu ugunsdrošības sistēmu nodošanai ekspluatācijā. Komisijas amatpersonas aizturēja un viņu vidū bija abi Kurzemes reģiona komandiera vietnieki Mursals Kerimovs, Romāns Andrijausks un vēl divi inspektori. Saskaņā ar raidījuma rīcībā esošo informāciju, kukuļa summa bija 7000 eiro. Naudu saņēma komisijas priekšsēdētājs Kerimovs un tālāk tā sadalīta starp komisijas locekļiem. Viena no amatpersonām "kukuli" slēpusi diezgan savdabīgā veidā - norokot zemē.

Kā ziņoja raidījums, kādreizējā ugunsdzēsēja Puļķa firma tirgū darbojas jau desmit gadus. Uzņēmums piedalās daudzos publiskos būvprojektos - skolās, teātros, slimnīcās. Tam jāatbild, lai ugunsdrošība ir sakārtota un būvobjektu var nodot. Sāktajai izmeklēšanai nu vajadzētu novest pie atbildēm, vai notikušais ir atsevišķs gadījums vai korupcija būvobjektos ar ugunsdzēsēju uzpirkšanu ir sistēma, norādīja raidījums.

Ventspils mūzikas vidusskolu sāka celt pirms diviem gadiem - izmēros un vērienā iespaidīgo mācību iestādi ar koncertzāli un speciāli Vācijā būvētām ērģelēm ceļ pamatā par Eiropas naudu un kopējās izmaksas ir vairāk nekā 25 miljoni eiro. Skolu jānodod jūnija beigās, bet pagājušajā nedēļā iestādē ieradās četru ugunsdzēsēju komisija, kas pieņēma ugunsdrošības sistēmas, atzīstot, ka tās atbilst visām prasībām. Komisijas sastāvu bija akceptējis Kurzemes reģiona brigādes komandieris.

Firma, kas, iespējams, deva naudu ugunsdzēsēju komisijai, ir no Rīgas. "VPM Latvija" projektā kā autoruzraugus ugunsdrošības sistēmām piesaistīja vēlu, kad līdz ēkas nodošanai bija palikuši daži mēneši un bija jānodrošinās, ka nepilnības projekta nodošanu neaizkavēs. "VMP Latvia" pieder bijušajam Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbiniekam Puļķim, kurš dienestā nostrādāja 20 gadus un 2008. gadā uzreiz pēc aiziešanas nodibināja savu uzņēmumu.

Uzņēmums sniedz pakalpojumus gan būvprojektu vadībā, gan specifiski būvju ugunsdrošības jautājumos.

Raidījums izpētījis, ka Ventspils mūzikas skolā bijušais ugunsdzēsējs Puļķis piedalās ar vēl vienu savu firmu "VPM Construction", kas atbild par konstrukciju apstrādi ar ugunsdrošiem materiāliem.

IDB uzskata, ka Puļķis varētu būt galvenais kukuļa došanas organizētājs, tāpēc viņu prasīja apcietināt, taču tiesa pret 10 000 eiro lielu drošības naudu Puļķi izlaida brīvībā.

"Delfi" jau ziņoja, ka kriminālprocesā par kukuļošanu saistībā ar Ventspils Mūzikas vidusskolas būvniecību aizdomās turētajām četrām Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) amatpersonām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, portāls "Delfi" uzzināja IDB.

Tostarp VUGD amatpersonām piemērots aizliegums ieņemt amatu. Savukārt SIA "VPM Latvija" darbiniekiem apcietinājums aizstāts ar drošības naudu, kā arī piemēroti citi papildu drošības līdzekļi.

IDB informē, ka kriminālprocesā par kukuļošanu saistībā ar Ventspils Mūzikas vidusskolas būvniecību sešām personām piemērots aizdomās turētās personas statuss. PS "Merks-Ostas celtnieks" darbiniekam piemērots statuss – persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess.

Jau ziņots, ka aizdomās par kukuļošanu saistībā ar Ventspils Mūzikas vidusskolas būvprojekta ugunsdrošības pārbaudi un atzinuma par tā atbilstību ugunsdrošības prasībām izsniegšanu IDB aizturēja septiņas personas.

Aizdomās par kukuļa pieņemšanu birojs aizturēja četras VUGD Kurzemes reģiona brigādes amatpersonas. Viens no četriem aizturētajiem ugunsdzēsējiem bija brigādes komandiera vietnieks dienesta jautājumos Romāns Andrijauskas, bet otrs - komandiera vietnieks ugunsdrošības uzraudzības jautājumos Mursals Kerimovs.

Savukārt par iespējamu kukuļdošanu, lai panāktu labvēlīga lēmuma pieņemšanu no VUGD amatpersonu puses, skatot jautājumu par būvobjekta atbilstības novērtēšanu ugunsdrošības prasībām, aizturēts būvuzņēmuma PS "Merks-Ostas celtnieks" pārstāvis, un SIA "VPM Latvija" īpašnieks un darbinieks.

IDB iepriekš arī informēja, ka sākumā divām personām tika piemērots apcietinājums ar iespēju to aizstāt ar drošības naudu.

Savukārt VUGD iepriekš portālam "Delfi" norādīja, ka tas ierosinājis disciplinārlietas pret četrām dienesta amatpersonām, un konkrētās amatpersonas atstādinātas no dienesta pienākumu pildīšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!