Foto: DELFI

Lai gaidāmās Jaunā gada svinības neaptumšotu nelaime, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) mudina cilvēkus neaizmirst par drošību.

VUGD piekodina nesmēķēt telpās, nepārkurināt krāsnis, uzmanīgi apieties ar uguni, neaizmirst nodzēst sveces un ievērot pirotehnikas lietošanas noteikumus.

Ja tomēr svētku laikā notikusi kāda nelaime, kuras risināšanā jāiesaista operatīvie dienesti, VUGD aicina nekavējoties zvanīt uz tālruņa numuru 112.

VUGD atgādināja, ka šogad ugunsnelaimēs dzīvību zaudējuši vairāk nekā 80 cilvēki.

Dienesta pieredze liecina, ka daļu no traģiskajām ugunsnelaimēm varēja iepriekš novērst, ja vien cilvēki nerīkotos neapdomīgi un savlaicīgi ievērotu ugunsdrošības prasības.

Drošību ievērot aicina arī NMPD, brīdinot, ka lielākoties cilvēki traumas gūst svētku salūta laikā, jo ir pārgalvīgi un neievēro piesardzību, lietojot pirotehniku.

Pērn cietušo skaits, kas pirotehnikas neuzmanīgas lietošanas rezultātā gadumijā guva smagas traumas, bija rekordliels – 12 cilvēki. Lielākoties negadījumos bija vainojama neuzmanība un pārgalvība, piemēram, pirotehnikas palaišana alkohola reibumā, atrašanās pārāk tuvu aizdegtai petardei vai tās palaišana, turot to rokās.

Traumas guvušie bieži neievētoja pirotehnikas lietošanas instrukciju, piemēram, mēģināja palaist neizsprāgušu pirotehniku vai centās to labot pirms palaišanas, pirotehniku nepareizi novietoja, kā arī pavērsa to pret cilvēkiem vai ēkām.

Tāpat pagājušajā gadā nopietnu plaukstas traumu guva arī kāds 10 gadus vecs zēns, kad istabā mēģināja palaist petardi. Nelaime varēja nenotikt, ja vien pirotehnika tiktu glabāta bērnam nepieejamā vietā, atklāja NMPD.

NMPD statistika liecina, ka visbiežāk pirotehnika cietušajiem sprāgst rokās vai trāpa sejā un kājās. Ļoti bieži traumas ir smagas un var atstāt paliekošas sekas uz turpmāko dzīvi. Cilvēki gūst plēstas brūces un apdegumus, sejas savainojumus ar kaulu lūzumiem, acu bojājumiem, redzes traucējumiem. Tāpat arī plaukstu bojājumus ar sadragātiem pirkstiem un traumatiskām pirkstu amputācijām, kājas traumas ar lūzumiem un citas traumas.

Lai pasargātu sevi un tuviniekus no nelaimes NMPD aicina ievērot šādus padomus:

  • Ja iegādājies pirotehniku, tad tikai veikalos, kur to atļauts pārdot. Nekad neiegādājies pirotehniku "no rokas"– tā var būt nekvalitatīva un nedroša. Nemēģini pirotehniku izgatavot pats;
  • Vienmēr rūpīgi izlasi un ievēro pirotehnikas lietošanas instrukciju;
  • Ja kādu raķeti neizdodas "iedarbināt", necenties palaist to vēlreiz;
  • Pirotehniku nekādā gadījumā nedrīkst vērst pret sevi vai apkārtējiem. Atceries, ka raķete var ievainot ne tikai tuvumā esošos, bet arī ielidot māju logos vai balkonos un tādējādi traumēt cilvēkus;
  • Raugies, lai pirotehnika nenonāk nepilngadīgo rokās. Stāsti bērniem par to, cik nopietnas sekas var būt, ja netiek ievērota pirotehnikas lietošanas instrukcija un drošības noteikumi, kā arī, ja bērnu rokās nokļūst pirotehnika.

NMPD atgādināja, ka, lai izvairītos no veselības likstām, Jaungada naktī, dodoties ārā, jāģērbjas atbilstoši laikapstākļiem. Dienests arīdzan aicināja lietot atstarotājus, bet pa slidenajām ietvēm iet uzmanīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!