Foto: AFI
Pirmdienas, 21.novembra, naktī Ruckas mākslas rezidenču centra ēkā Cēsīs, Piebalgas ielā, izcēlās ugunsgrēks, kas nopostīja daļu ēkas, portāls "Delfi" uzzināja pašvaldībā.

Jau vēstīts, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) informēja: naktī uz pirmdienu plkst. 1.48 tika saņemts izsaukums uz Piebalgas ielu Cēsīs, kur dega divstāvu sabiedriska ēka 350 kvadrātmetru lielā platībā.

Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ēka jau deg ar atklātu liesmu – 250 kvadrātmetru platībā dega ēkas jumts, 75 kvadrātmetru platībā – mansarda siena, kā arī piebūve 25 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēka tālāka izplatība tika ierobežota plkst. 5.16, bet no rīta vēl turpinājās darbi, lai ugunsgrēku pilnībā likvidētu.

Kā norādījuši Ruckas mākslas rezidenču centra vadītāji, Kaspars un Ieva Gobas, patlaban svarīgākais ir stabilizēt situāciju ēkā, apjaust ugunsgrēka radītos zaudējumus un sākt strādāt, lai rezidenču centrs pēc iespējas drīzāk atsāktu darbu.

Kā norādījuši apsardzes uzņēmuma "Taipans" speciālisti, plkst. 1.40 naktī ēkā nostrādājusi ugunsdrošības signalizācija, apsardze ieradusies trīs minūšu laikā un nekavējoties izsaukusi VUGD. Ugunsdzēsēji notikuma vietā ieradās pēc piecām minūtēm - tajā brīdī liesmas jau bija sasniegušas ēkas otro stāvu.

Pēc Gobu stāstītā, svarīgākais, ka ugunsgrēka brīdī ēkā cilvēku nebija un neviens nav cietis.

Iepriekšējā vakarā ar izstādi un darbu prezentāciju Ruckas mākslas rezidenču centrā noslēdzās biedrības "ISSP" organizētā Maijas Kurševas un Andreja Strokina vadītā darbnīca "Fotogrāfija un kolāža", kas bija Ruckas šīs sezonas noslēguma pasākums. Ugunsnelaimes brīdī visi viesi bija aizbraukuši.

Patlaban, sadarbojoties ar AAS "BTA Baltic Insurance Company" speciālistiem, notiek negadījuma seku apzināšana un zaudējumu aplēses. Valsts policijas darbinieki sākuši izmeklēšanu, lai noskaidrotu ugunsgrēka cēloņus.

Kaspars Goba atzīmē, ka "visgrūtāk bija ugunsgrēka laikā skatīties, kā dažās stundās sadeg vairāku gadu darbs. Tas ir ļoti sāpīgi. Taču mēs vēlamies pēc iespējas īsākā laikā atjaunot rezidenču centra darbību".

Uguns izpostījusi Ruckas muižas jumta konstrukcijas un otrā stāva telpas. Ugunsgrēka dzēšanas laikā no ūdens daļēji cietušas arī telpas pirmajā stāvā. Rezidenču centra darbiniekiem izdevās izglābt darba telpu aprīkojumu, un centra darbs atsākts uguns neskartajā daļā ēkas pirmajā stāvā.

Ruckas rezidenču centra darbinieki apņēmušies pēc iespējas ātri novērst uguns radītos postījumus, lai jau nākamgad rezidenču centrs varētu atsākt pilnvērtīgu darbu.

Cēsu novada pašvaldība, kuras īpašumā ir Ruckas muiža, norādījusi, ka sniegs visu iespējamo administratīvo, juridisko, materiāltehnisko un finansiālo atbalstu, lai Ruckas muiža un parks atdzimtu. Pirmie darbi saistīti ar ēkas iekonservēšanu, lai pasargātu to no tālākas nokrišņu iedarbības, vienlaikus sākot atjaunošanas projekta izstrādi – veicot ekspertīzes, novērtējumus, aprēķinus.

"Patlaban svarīgākais strādāt, lai Rucka atsāktu darbu. Darīsim visu iespējamo, lai tas notiktu un lai kopā ar Ruckas komandu atjaunotu ēku ne tikai kā kultūrvēstures pieminekli, bet arī kā to radošo industriju magnētu, par ko tā pēdējos gados bija kļuvusi un ko cēsnieki bija iemīļojuši atzinuši, kā savējo," saka Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs, piebilstot, ka "redzams, cik saliedēta par spīti nelaimei ir Ruckas komanda – esmu drošs, ka vietu izdosies atjaunot, un aicinu cēsniekus un visus, kuriem rūp radošums un jaunrade, piedalīties, nākt talkā, lai tas notiktu".

"Cēsu kultūras un tūrisma centrs" paudis apņemšanos palīdzēt un līdzdarboties kultūras pasākumu un koncertu rīkošanā ar mērķi atbalstīt Ruckas muižas atjaunošanu.

Ruckas rezidenču centrs durvis vēra 2014.gadā, pamestas muižas, kas vēlāk kalpojusi kā tuberkulozes slimnīca, vietā izveidojot un attīstot vietu radošajiem profesionāļiem un mācekļiem. Centra vadītāji atjaunoja un labiekārtoja ne vien pašu muižas ēku, bet arī iekopa tai pieguļošo teritoriju papildinot to ar radošām instalācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!