Foto: LETA

Pirmdien, 20. septembrī, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) steidzās uz izsaukumu Jelgavā, kur piecstāvu ēkas dzīvoklī dega sadzīves priekšmeti trīs kvadrātmetru platībā un bija nostrādājis dūmu detektors.

No piedūmotā dzīvokļa ugunsdzēsēji izglāba vienu cietušo. Glābēji viņu nodeva Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem, portālam "Delfi" pavēstīja VUGD pārstāve Agrita Vītola.

Tāpat no šīs ēkas ugunsdzēsēji evakuēja četrus cilvēkus, divas personas jau bija evakuējušās pirms VUGD ierašanās.

Nepilnas stundas laikā jeb pulksten 23 ugunsgrēks tika likvidēts. Ugunsgrēka iespējamais iemesls saistīts ar neuzmanīgu elektriskās sildierīces izmantošanu, novietojot to bīstami tuvu degtspējīgiem priekšmetiem.

VUGD atgādina: jāievēro piesardzību, izmantojot elektriskās sildierīces. Dienests norāda, ka šobrīd, gaidot apkures sezonas sākumu, iedzīvotāji mājokļa apsildīšanai arvien vairāk izmanto elektriskās sildierīces, tāpēc VUGD aicina pievērst uzmanību ierīču ražotāju instrukcijās paredzētiem drošas lietošanas noteikumiem un neizmantot bojātas elektroierīces, pagarinātājus un kontaktligzdas.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji steidzās arī uz izsaukumiem, kur dega atkritumi kāpņu telpā, mikroautobuss, presējamā iekārta un kokšķiedru plākšņu izstrādājumi, piededzis ēdiens, divos gadījumos dārza mājas, divos gadījumos – atkritumi neapsaimniekotās ēkās, elektrības rozete dzīvoklī.

Pirmdien glābēju palīdzība bija nepieciešama arī Jēkabpils novada Vīpes pagastā, kur cilvēks bija apmaldījies mežā. Raidot autocisternas skaņas signālu, sazinoties pa mobilo tālruni un izmantojot bezpilota gaisa kuģi, cilvēks tika atrasts un izvests no meža.

VUGD atgādina – dodoties mežā sēņot vai ogot, jāatceras par drošību. Jāņem līdzi uzlādēts mobilais telefons, lai nepieciešamības gadījumā varētu izsaukt operatīvos dienestus pa tālruni 112.

Dienestā norāda, ka gadījumos, kad cilvēks saprot, ka pašu spēkiem nespēs izkļūt no meža, jāzvana glābējiem un jānosauc tiem pēc iespējas konkrētākus orientierus – kurā vietā cilvēks iegāja mežā, cik ilgi tur uzturējās, kādi dabas vai cilvēka veidoti objekti mežā redzēti. Šāda informācija palīdzēs ugunsdzēsējiem glābējiem nomaldījušos cilvēku atrast.

Kopumā aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 20. septembra pulksten 6.30 līdz 21. septembra pulksten 6.30, VUGD saņēma 33 izsaukumus – 10 uz ugunsgrēku dzēšanu, 17 uz glābšanas darbiem, bet seši izsaukumi bija maldinājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!