Foto: LETA

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā saņemta lieta pēc trīs bēdīgi slavenā Buru ielas nama iedzīvotāju pieteikuma pret pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP), lūdzot piedzīt zaudējumus viņu dzīvokļu pirkuma maksas apmērā.

Kā informēja tiesā, prasības pieteikums tiesā saņemts 18. maijā, tomēr tiesa lietu vēl nav ierosinājusi. Patlaban prasītājiem ir dots laiks līdz 22. jūnijam trūkumu novēršanai prasībā.

Pieteicēji tiesai norāda, ka 2015. gada 7. martā Buru ielā 9 sabruka ēkas kāpņutelpa starp pirmo un otro stāvu un viņiem ir pamats uzskatīt, ka ēkas kāpņutelpa sabruka tādu iemeslu dēļ, kas ir saistīti ar ēkas ilgstošu nepareizu ekspluatāciju, savlaicīgi nekonstatējot un nenovēršot cēloņus, kas noveda pie ēkas bojāejas. Tāpat prasītāji vairākkārt meklējuši palīdzību Rīgas domē, ņemot vērā, ka daļēji nekustamais īpašums pieder Rīgas pilsētas pašvaldībai.

Pieteicēji kā iespējamo variantu situācijas atrisināšanai piedāvāja izskatīt iespēju nekustamos īpašumus mainīt, tomēr "Rīgas domei nebija nekādas intereses šo jautājumu atrisināt", norādīts pieteikumā.

Prasītāji uzskata, ka RNP, apsaimniekojot ēku, rupji pārkāpa likumā uzliktos pienākumus, proti, neveica dzīvojamās mājas, tajā esošo iekārtu un komunikāciju apsekošanu, tehnisko apkopi un kārtējo remontu, rakstveidā nebrīdināja dzīvojamās mājas īpašniekus par nepieciešamajiem steidzami veicamajiem pasākumiem dzīvojamās mājas pasargāšanai no bojāejas, sabrukuma vai izpostījuma.

Viņi uzsver, ka viena dzīvokļa pirkuma maksa ir 18 500 eiro, otra dzīvokļa pirkuma maksa ir 24 900 eiro, savukārt trešā dzīvokļa pirkuma maksa bija 5805 eiro. Tāpat prasītāji lūdz no RNP piedzīt tiesāšanās izdevumus.

Jau ziņots, ka Buru ielas namus sākotnēji piemeklēja avārijas, bet beigās nopostīja ugunsgrēks. Rīgas dome lēma par šo namu demontāžu, un pagājušā gada nogalē abas būves tika nojauktas.

Toreiz RNP namos izveidojušos avārijas situāciju skaidroja ar iemītnieku uzkrātajiem parādiem un atteikšanos veidot uzkrājumu steidzamo remontdarbu veikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!