Foto: DELFI Aculiecinieks

Trešdien, 2. janvārī, dzīvojamās mājas ugunsgrēkā Rīgā gāja bojā viens cilvēks, portālu "Delfi" informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Izsaukumu uz dzīvojamo māju, kur ceturtajā stāvā 30 kvadrātmetru platībā dega dzīvoklis, VUGD saņēma pulksten 20.56. Namā bija radies spēcīgs piedūmojums, tāpēc ugunsdzēsēji ar glābšanas maskām no ceturtā stāva izglāba 25 cilvēkus, bet vēl divus ar autokāpnēm atsvabināja no piektā stāva.

Kopumā no ēkas VUGD evakuēja 29 cilvēkus, taču viens cilvēks ugunsnelaimē gāja bojā. Ugunsgrēku VUGD likvidēja pulksten 23.

"Delfi" lasītājs Toms, kurš bija ugunsgrēka aculiecinieks, raksta, ka ir pateicīgs ugunsdzēsējiem par ātru reakciju, kā arī laikus īstenotu evakuāciju. "Ātri visu nodzēsa. Degšanas iemesls nav tieši zināms, bet policija bija izvedusi iereibušu vīrieti, kā arī meklēja vēl četrus, kas no kāpņu telpas izgāja pirms ugunsgrēka sākuma," par novērojumiem notikuma vietā klāsta lasītājs.

Trešdien pulksten 12.38 VUGD saņēma izsaukumu uz Nometņu ielu Jūrmalā, kur ugunsgrēks bija izcēlies divstāvu dzīvojamā mājā. Dodoties uz izsaukumu, ugunsdzēsēji –glābēji jau no tāluma redzēja dūmus, ko radīja 150 kvadrātmetru platība degošais mājas jumts un starpstāvu pārsegums.

Ierodoties notikuma vietā, VUGD konstatēja, ka koka ēka deg ar atklātu liesmu un spēcīgā vēja dēļ pastāv uguns izplatīšanās draudi. Pulksten 17.02 šo paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku likvidēja.

Pulksten 13.19 ugunsdzēsēji – glābēji saņēma izsaukumu uz Rojas novadu, kur no ēkas bija redzami dūmi un liesmas. Ierodoties notikuma vietā, VUGD konstatēja, ka deg koka divstāvu ēka, bet stiprā un mainīgā vēja ietekmē liesmas strauji izplatās.

Šo paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku izdevās likvidēt pulksten 19.12. Ugunsgrēkā 100 kvadrātmetru platībā dega divstāvu ēkas jumts un viena telpa. Ugunsdzēsēji – glābēji no liesmām nosargāja blakus esošās ēkas. Dzēšanas darbos piedalījās arī Rojas pašvaldības ugunsdzēsēju formējums.

Pulksten 15.56 VUGD saņēma izsaukumu uz Vaiņodes novada Embūtes pagastu, kur no dzīvojamās mājas bija redzamas liesmas. Notikuma vietā dienests konstatēja, ka ķieģeļu ēkā izveidojies spēcīgs piedūmojums, degšana notiek vairākos stāvos un liesmas izplatās uz jumtu.

Četri cilvēki mēģināja nodzēst ugunsgrēku saviem spēkiem pirms VUGD ierašanās un viņi tika nodoti mediķiem apskatei. Šī paaugstinātā bīstamības ugunsgrēka dzēšanas darbus apgrūtināja spēcīgais vējš. Pulksten 1.13 naktī ugunsgrēks tika likvidēts.

VUGD pieredze liecina, ka daļu no traģiskajām ugunsnelaimēm varēja iepriekš novērst, ja vien tiktu savlaicīgi ievērotas ugunsdrošības prasības un uzstādīts mājoklī dūmu detektors. VUGD aicina neatlikt rūpes par savu un līdzcilvēku drošību un jau šodien uzstādīt mājoklī dūmu detektoru.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji – glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, vadi, elektrības instalācija, apgaismes ierīce, sadzīves mantas, sodrēji sešu ēku dūmvados, bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens, dārza māja un saimniecības ēka.

Trešdien ugunsdzēsēju – glābēju palīdzība bija nepieciešama Dobelē sunim, kurš bija ielūzis upes ledū un saviem spēkiem netika krastā – izmantojot glābšanas dēli, suns tika nogādāts krastā.

Laika posmā no 2. janvāra pulksten 6.30 līdz 3. janvāra pulksten 6.30 VUGD saņēma 104 izsaukumus, no kuriem 13 bija uz ugunsgrēkiem, 82 uz glābšanas darbiem un deviņi maldinājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!