Foto: LETA
Ugunsgrēkā Rīgas Cirkā cietušās mantas neatkarīgais novērtētājs novērtējis 25 tūkstošu eiro apmērā, ceturtdien žurnālistiem pavēstīja cirka direktore Lolita Lipinska.

Viņa pavēstīja, ka cietušās mantas, tostarp plakātu, fotogrāfiju, žurnālu un citu lietu atjaunošanai, cirks KM iesniegtajā tāmē norādījis nepieciešamo finansējumu 5000 eiro apmērā, taču pēc neatkarīgā vērtētāja atzinuma saņemšanas, cirks KM iesniegto tāmi tomēr nemainīs.

"Pat ja arī visu atjauno, tad tas ir kaut kur jāizmanto - jāizliek foajē, jātaisa muzejs. Tam visam ir šeit vieta un uz to vajadzētu iet. Bet, vai valstij vajag vienu lielu kultūras daļu? Latvijā mēs to tā nenovērtējam, bet citās valstīts cirks ir liela mākslas joma, kurā investē naudu," sacīja Lipinska.

Direktore atzina, ka izrādes var notikt arī citās vietās, piemēram arēnā "Rīga", taču "visas atrakcijas tapušas tādās telpās kā Rīgas Cirks. Vislabāk izrādes izskatās cirka infrastruktūrā, nevis nepiemērotā telpā".

Lipinska pavēstīja, ka Rīgas Cirkam drīzumā izmaksās apdrošināšanas naudu. Komentējot, kāpēc apdrošināta tikai daļa īpašuma, direktore norādīja, ka ar apdrošinātājiem cirks noslēdza tādu polisi, kādu varēja atļauties.

Pašlaik cietušajās telpās joprojām norisinās uzkopšanas darbi. Mākslinieki ir "spiesti saspiesties pirmajā stāvā", taču līdz jūlijam otro stāvu nepieciešams atjaunot lietošanas kārtībā, atzina direktore.

"Esam tīrīšanas stadijā. Daudz kas vēl nav nomazgāts, viss iet ļoti lēni, jo viss ir apkvēpis. [..] Mākslinieki ir izvietoti pirmajā stāvā, un viesmāksliniekiem ir arī savi kemperi. Taču pagaidām varam saspiesties pirmajā stāvā, jo nav uz vietas tik daudz mākslinieku. Jūlija sākumā būs starptautisks festivāls, tad vajadzēs arī otrā stāva telpas," skaidroja Lipinska.

Tāpat direktore pastāstīja, ka rudens programmā plānotas izrādes ar baseinu un gigantiskām strūklakām. Lai manēžu pielāgotu izrādēm, cirks demontēs pirmo skatītāju rindu.

Jau vēstīts, ka KM skaidrību par Rīgas Cirka lūgto finansējumu sola līdz aprīļa beigām. Rīgas Cirks pēc ugunsgrēka 30.martā iesniedza KM plānoto atjaunošanas izdevumu aprēķinu par kopējo summu 350 980 eiro. Apdrošināšanas sabiedrība "Gjensidige Baltic" nolēmusi kompensēt Rīgas Cirkam ugunsgrēka dēļ radušos zaudējumus 7200,14 eiro apmērā.

Tāpat vēstīts, ka Rīgas Cirka otrā stāva mākslinieku grimētavā 19.martā izcēlās ugunsgrēks un kopējā degšanas platība bija 120 kvadrātmetru. Ugunsgrēka dzēšana bijusi gana sarežģīta, jo ēkā ir daudz koka konstrukciju. Ugunsgrēkā bojā gāja pitons, bet visi pārējie dzīvnieki tika izglābti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!