Foto: LETA

Pēc ugunsgrēka pagrīdes hostelī Merķeļa ielā 8 Rīgā, Ekonomikas ministrija (EM) izstrādājusi priekšlikumus valsts uzraugošo iestāžu darba pilnveidei.

Šā gada 28. aprīlī ugunsgrēkā kādā nelikumīgā hostelī Merķeļa ielā 8 gāja bojā astoņi cilvēki un vēl vairāki cieta. Vēl viens cietušais vēlāk mira.

Lai turpmāk izvairītos no līdzīgiem negadījumiem, EM apkopojusi atbildīgo iestāžu priekšlikumus.

No priekšlikumiem izriet, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) plāno pilnveidot savus iekšējās kārtības noteikumus, nosakot skaidrus kritērijus savstarpējās informācijas apmaiņai par pārbaužu laikā konstatētiem apstākļiem, kas skar būvvalžu kompetenci.

Plānots arī izstrādāt grozījumus Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā, lai paredzētu VUGD tiesības, lietojot fizisku spēku iekļūt objektos, ugunsdrošības prasību kontrolei, ja atbildīgā persona atkārtoti nav nodrošinājusi attiecīgā objekta apskates iespējamību.

EM arī iesaka Būvniecības likumā paredzēt pienākumu lēmumu par būves ekspluatācijas aizliegumu nosūtīt citām kontrolējošām iestādēm informācijai ar mērķi uzlabot kontrolējošo iestāžu savstarpējo informētību.

Tāpat plānots nodrošināt Būvniecības informācijas sistēmā reģistrēto datu par būves ekspluatāciju pieejamību kontrolējošām institūcijām risku vērtēšanai un efektīvai ekspluatācijas kontroles plānošanai, piemēram, informācija par sertificētā būvspeciālista nespēju iekļūt konkrētās telpās šo telpu stāvokļa novērtēšanai.

EM arī apņēmusies organizēt seminārus būvvaldēm un pašvaldību policijai par efektīvu administratīvās atbildības piemērošanu.

Savukārt EM sadarbībā ar Latvijas Tūrisma konsultatīvo padomi plāno izvērtēt nepieciešamību pilnveidot normatīvo regulējumu tūrisma jomā, lai mazinātu nelegālo tūrisma pakalpojumu sniegšanas riskus.

Iekšlietu ministrija sadarbībā ar EM izvērtēs nepieciešamību pilnveidot regulējumu attiecībā uz ugunsdrošības prasībām būvēm un būvju daļām, tai skaitā telpām, kuras tiek izmantotas pakalpojuma sniegšanai iedzīvotājiem, piemēram, tūrisma pakalpojums.

Jau ziņots, ka EM pārņēma ekspertu darba organizēšanu, kas pēc traģiskā ugunsgrēka nelegālajā hostelī Rīgā vērtē iespējamos risinājumus šādu objektu nepieļaušanai un kontrolei, līdz ar to savu darbību pārtrauca Rīgas mēra Mārtiņa Staķa (PP) rosinātā ekspertu darba grupa.

Pēc 28. aprīļa ugunsgrēka nelikumīgā hostelī Merķeļa ielā, Staķis paziņoja, ka veidos starpinstitucionālu darba grupu, kas meklēs risinājumus, lai nākotnē nepieļautu līdzīgas traģēdijas.

Darba grupā darbojās pārstāvji no Iekšlietu ministrijas (IeM), Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Valsts ieņēmumu dienesta, Veselības inspekcijas, Viesnīcu un restorānu asociācijas, Rīgas Pašvaldības policijas, Rīgas pilsētas būvvaldes un citām pašvaldības struktūrām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!