Foto: DELFI

Piektdien plkst. 14.21 ugunsgrēks Rīgas pilī tika likvidēts, portālu “Delfi” informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

VUGD pirmo informāciju ceturtdien saņem pēc plkst. 22

VUGD informē, ka informāciju par to, ka no Rīgas pils jumta redzami dūmi saņēmis ceturtdien plkst. 22.11.

Struktūrvienības uz notikuma vietu jau sākotnēji tika izsūtītas pēc īpaši paaugstināta notikuma ranga, kas nozīmē vairāk nekā desmit autocisternas un citi specializētie ugunsdzēsības transportlīdzekļi.

Pirmā struktūrvienība notikuma vietā ieradās jau pēc četrām minūtēm un, veicot izlūkošanu konstatēja, ka degšana jumta konstrukcijās un bēniņos ir izplatījusies apmēram 100 kvadrātmetru platībā.

Liesmu straujo izplatību veicināja skābekļa pieplūdums, vietām izdegot jumta segumam, kā arī koka konstrukcijas un ventilācijas konstrukcijas, pa kurām notika spēcīga gaisa plūsma. Šo faktoru rezultātā ugunsgrēks vienlaicīgi izplatījās vairākos virzienos.

Dzēšanu apgrūtina vairāki faktori

Pirmkārt, nebija iespējams ar VUGD autokāpnēm un autopacēlāju piekļūt visām degšanas vietām.

Otrkārt, ugunsgrēka dzēšanai trūka specializēto transportlīdzekļu, kas ļautu efektīvi veikt dzēšanas darbus no augšas. VUGD Rīgas reģiona pārvaldes rīcībā ir tikai divi autopacēlāji, no kuriem viens šobrīd ir remontā. Savukārt, no piecām pieejamām autokāpnēm, viena atrodas remontā, otra - strādāja ugunsgrēkā kādā divpadsmitstāvu mājā un pēc tam tika atstāta darbībai citos ugunsgrēkos.

Treškārt, ugunsgrēka dzēšanai nebija pieejams pietiekams ūdens daudzums. Dzēšanas darbiem ūdens tika ņemts no četriem tuvumā esošajiem hidrantiem un Daugavas upes. Sākotnēji bija paredzēts, ka ūdeni no Daugavas pārsūknēs ar sūkņa stacijas palīdzību, tomēr vairākus desmitus gadu vecā tehnika ātri salūza. Tālāk ūdens no Daugavas tika ņemts pārsūknējot to caur autocisternām, kas prasīja papildus laiku tehnikas pārvietošanai. Vairākkārt ugunsdzēsēju glābēju grupas no pils iekštelpām bija jāatsauc, jo, brūkot griestu un starpstāvu konstrukcijām, bija apdraudēta pašu ugunsdzēsēju dzīvība.

Lokalizē pēc piecām stundām

Ugunsgrēks tika lokalizēts plkst. 3.53, bet tā likvidācijas darbi vēl turpinājās, jaucot un laistot konstrukcijas, lai pārliecinātos, ka nekur neturpinās gruzdēšana.

Kopējā degšanas platība bija 3200 kvadrātmetri. Dega jumts, tā konstrukcijas un bēniņi 2400 kvadrātmetru, ceturtais stāvs 600 kvadrātmetru, un trešais stāvs 200 kvadrātmetru platībā.

 Ugunsgrēkam tuvojoties lokalizācijas fāzei kopā ar ugunsdzēsējiem glābējiem un policijas darbiniekiem muzeju krājumu glabātuvēs, kurās nenotika degšana, bet tās bija applūsušas tika ielaisti arī muzeju pārstāvji. Tā kā no pārsegumiem sāka sūkties ūdens, kopīgi tika veikta krājumu apsegšana ar plēvēm. Savukārt, jau pēc ugunsgrēka lokalizācijas ugunsdzēsēji glābēji kopā ar muzeju pārstāvjiem visapdraudētākos krājumus pārvietoja uz telpām, kuras nav skāris ūdens.

Strādā ap 80 ugunsdzēsēju un 18 tehnikas vienības

Notikuma vietā strādāja apmēram 80 VUGD amatpersonas un 18 tehnikas vienības, no tām 11 autocisternas, trīs autokāpnes, viens autopacēlājs, šļūteņu automobilis, sūkņa stacija un elpošanas aparātu bāzes automobilis. Notikumā tika iesaistīta visa maksimāli pieejamā tehnika, atstājot tikai minimālu skaitu tehnikas Rīgas daļās, lai varētu veikt citu ugunsgrēku dzēšanu.

Piektdienas rītā rosās sešas autocisternas

Piektdienas rītā darbu turpināja sešas autocisternas un viena autokāpne ar vairāk  nekā 30 ugunsdzēsējiem glābējiem, kas strādāja pie tā, lai pilnībā varētu likvidēt ugunsgrēku, pārskatot un laistot ar ūdeni visas konstrukcijas, lai pārliecinātos, ka nekur neturpinās gruzdēšana.

Lokalizācijas un likvidācijas darbus apgrūtina sabrukušās konstrukcijas, kas traucē operatīvai piekļūšanai visām iespējamajām degšanas vietām.

VUGD vadība pateicas visiem ugunsdzēsējiem glābējiem, kas pašaizliedzīgi un uz spēku izsīkuma robežas strādāja, lai dzēstu ugunsgrēku un izglābtu materiālās vērtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!