Foto: LETA

Otrdien, 2. aprīlī, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) steidzies uz izsaukumu Rēzeknes novadā, kur bija izcēlies kūlas ugunsgrēks un, iespējams, cietis cilvēks, portāls "Delfi" uzzināja dienestā.

Izsaukums saņemts pulksten 13.14. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji secinājuši, ka, visticamāk, dedzināti ugunskuri, kuru dzirksteles ar vēju aizpūstas un izraisījušas kūlas degšanu. Mēģinot nodzēst ugunsgrēku saviem spēkiem pirms VUGD ierašanās, degošajā kūlas laukā bija nokritis viens cilvēks.

Ugunsdzēsējiem konstatējuši, ka pērnā zāle deg divu hektāru platībā un cilvēks, kurš mēģinājis nodzēst ugunsgrēku, ir bez dzīvības pazīmēm. VUGD cilvēku nodevuši Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem, kuri konstatējuši viņa nāvi.

VUGD norāda, ka, iespējams, tieši kūlas degšanas rezultātā brīvdienās nodegušas arī vairākas ēkas – Gulbenes novada Beļavas pagastā, degot kūlai 4,5 hektāru platībā, nodega arī šķūnis 40 kvadrātmetru platībā, Lauku ielā Zilupē, degot kūlai desmit hektāru platībā, aizdegusies arī dzīvojamās mājas ārsiena piecu kvadrātmetru platībā un nodegusi saimniecības ēka 90 kvadrātmetru platībā, Dampeļu gatvē Ventspilī, degot kūlai trīs hektāru platībā, nodega piecas dārza mājas, bet Rēzeknes novada Sakstagala pagastā, degot kūlai 0,5 hektāra platībā, nodega neapdzīvota dzīvojamā māja 80 kvadrātmetru platībā un divas saimniecības ēka 100 kvadrātmetru platībā.

Savukārt aizvadītajā diennaktī, 2. aprīlī, platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki bija izcēlušies Iecavas novadā, kur kūlas ugunsgrēks dedzis 30 hektāru platībā, Jēkabpils novada Dunavas pagastā, kur pērnā zāle degusi 15 hektāru platībā. 12 hektāru platībā kūlas ugunsgrēks dzēsts Brocēnu novada Cieceres pagastā, bet 10 hektāru platībā pērnā zāle degusi Ludzas novada Isnaudas pagastā, Lauku ielā Zilupē un Baldones novada Baldones pagastā.

Ugunsdzēsēji atkārtoti uzsver, ka kūlas ugunsgrēki ir bīstami un nav kontrolējami – tajos var ciest vai pat iet bojā cilvēki, tiek bojāts īpašums un izdeg lielas platības Latvijas zemes, kā arī tiek nodarīts būtisks kaitējums dabai un tās bioloģiskajai daudzveidībai.

Kopumā otrdien VUGD dzēsa 101 kūlas ugunsgrēku, kurā izdega 186 hektāri Latvijas zemes.

VUGD atgādina, ka ikvienas personas pienākums ir nepieļaut ugunsgrēka izcelšanos vai darbības, kas var novest pie ugunsgrēka. VUGD aicina ikvienu iedzīvotāju uzmanīgi apieties ar uguni, lai, piemēram, neuzmanīgas smēķēšanas vai ugunskura dedzināšanas rezultātā neizceltos postošs kūlas ugunsgrēks. Gadījumā, ja ir izcēlies kūlas ugunsgrēks, nekavējoties jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!