Pirmdien, 13.oktobrī, no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas izrakstīts karadarbībā Ukrainā cietis vīrietis, kurš Latvijā ārstējies kopš augusta sākumā, portālu "Delfi" informēja slimnīcas pārstāvji.

22 gadus vecais jaunietis Latvijā no Doņeckas nogādāts smagā stāvoklī.

Slimnīcas Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikas traumatologs Uģis Zariņš neslēpj gandarījumu par to, ka pacientam spējis glābt abas sašautās kājas. 22 gadus vecajam jaunietim joprojām nepieciešami kruķi, taču viņš jau spēj pārvietoties patstāvīgi.

"Viņa izredzes nebija sevišķi optimistiskas. Ukrainā viņam bija veiktas vairākas operācijas, tomēr gūtie ievainojumi un infekcijas radīja bažas par to, vai izdosies izvairīties no labās kājas amputācijas," pauž ārsts.

Slimnīcā cietušajam nodrošināja augsta līmeņa diagnostiku, operatīvu ārstēšanu un rehabilitāciju. Ārstēšanā iesaistījās traumatologi – ortopēdi, asinsvadu ķirurgi, anesteziologi, rehabitologi un liela aprūpes personāla komanda, tostarp māsas, māsu palīgi, sanitāri un slimnieku kopēji. "Tika paveikts viss, lai nodrošinātu pacienta drošību un konfidencialitāti," uzsver Zariņš.

Par cietušo nogādāšanu Latvijas ārstniecības iestādēs savā vizītē Ukrainā ar Dņepropetrovskas apgabala administrācijas pārstāvjiem vienojās ārlietu ministrs.

Palīdzība tiek sniegta no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirtā finansējuma Ukrainas protestu laikā cietušo personu ārstēšanai un rehabilitācijai. Palīdzību Latvijā saņēmuši desmit Ukrainā cietušie.

Kopumā Ukrainā cietušo ārstēšana Latvijai izmaksājusi 13 536 eiro, palīdzība sniegta desmit Ukrainas nemieros cietušajiem. Seši no šiem pacientiem ārstēšanos pabeiguši.

Šonedēļ Veselības ministrija plāno lūgt valdībai no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirt Nacionālajam veselības dienestam 13 536 eiro, lai segtu ārstēšanas izdevumus.

Vienlaikus paredzēts lūgt piešķirt Ārlietu ministrijai 1775 eiro, lai segtu šo cilvēku nogādāšanas izdevumus no Ukrainas uz Latviju un no Latvijas uz Ukrainu.

Jau vēstīts, ka Ukrainas austrumos kopš 2014. gada pavasara valdības spēki cīnās ar Krievijas apbruņotiem un apmācītiem prokrieviskajiem separātistiem un kaujiniekiem, kuri vēlas panākt Ukrainas austrumu reģionu atdalīšanu.

Pati Maskava tikmēr noliedz savu saistību ar konfliktu, savu karavīru un ieroču nosūtīšanu uz Ukrainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!