Foto: Privātais arhīvs

Latvijas iedzīvotāji Ukrainas konfliktā iesaistījušies ideoloģisku un finansiālu apsvērumu dēļ, intervijā atzina Drošības policijas (DP) Pretterorisma centra vadītājs DP priekšnieka vietnieks Juris Leitietis.

Konkrētu Latvijas iedzīvotāju skaitu, kas karo Ukrainā separātistu pusē, Leitietis atturējās nosaukt, taču tie esot vairāki cilvēki. "Daļa no viņiem uz Ukrainu ir devusies ideoloģisku, bet daļa - finansiālu apsvērumu dēļ, jo, karojot kā kaujiniekam, varot labi nopelnīt," norādīja DP priekšnieka vietnieks.

Daudz vairāk uzmanības DP pievērš tiem, kuri devušies karot ideoloģisku apsvērumu dēļ. "Katrā ziņā mēs turpinām uzraudzīt situāciju un vērtēt šo cilvēku rīcību," viņš piebilda.

Jau ziņots, ka Ukrainā teroristu rindās nesen varētu būt gājis bojā pirmais ar Latviju saistītais kaujinieks, liecina konfliktam Ukrainā veltītās vietnēs ievietota informācija. Vietnē "psb4ukr.org", kas apkopo datus par Ukrainā karojošajiem ārvalstu algotņiem, kā pašpasludinātās "Luhanaskas tautas republikas" kaujinieks minēts Rodions Kušnirs, kurš sociālajos tīklos figurē arī ar vārdu Deniss Morozovs.

DP izmeklē kriminālprocesu, kas tika sākts pēc tam, kad pērn internetā parādījās video, kurā trīs bruņoti ludzānieši publiski izteikuši aicinājumu doties uz Ukrainas dienvidaustrumiem. Toreiz video parādījās Vjačeslavs Visockis un Valentīns Milutins, bet Kušnira uzvārds nefigurēja. Arī DP apstiprināja, ka Kušnira nav starp trīs ludzāniešiem.

DP noskaidrojusi, ka videomateriālos redzamie vīrieši ir Latvijas iedzīvotāji - divi ir Latvijas pilsoņi un viens nepilsonis. DP pret trijotni sāka kriminālprocesu par publisku aicinājumu uz terorismu, kā arī par šaujamieroča iegādāšanos, glabāšanu un nēsāšanu.

Šajā lietā patlaban kopumā figurē septiņas personas. Procesuālais statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess, - piemērots krievu valodas referenduma organizētājam un prokrieviskajam aktīvistam Vladimiram Lindermanam. DP nesen veica kratīšanu viņa dzīvesvietā.

Saistībā ar šo kriminālprocesu nesen kratīšana tika veikta biedrības "GVD Baltija" dibinātāja Staņislava Bukaina un divu citu šīs biedrības biedru dzīvesvietās. Šai trijotnei lietā piemērots tāds pats statuss kā Lindermanam. Biedrība "GVD Baltija" bija izcēlusies ar to, ka pērn Rīgas mikrorajonos sarīkojusi pasākumus, kuru laikā tika vākti ziedojumi "humānās palīdzības sniegšanai Donbasam".

Tāpat zināms, ka par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu apsūdzētais un DP labi zināmais nacionālboļševiks Beness Aijo aizbēdzis uz Austrumukrainu. DP nesen paziņoja, ka tā vienlaicīgi veic tās rīcībā esošās informācijas pārbaudi par to, ka Bukains kopā ar diviem citiem biedrības "GVD Baltija" biedriem ir sniedzis atbalstu Aijo caur Igauniju un Somiju doties uz Krieviju ar mērķi nokļūt Austrumukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!