Foto: Veselības ministrija

Atsaucoties Ukrainas Veselības ministrijas aicinājumam, 28. jūlijā Ukrainā tiek nogādāts Latvijas ziedojums ar zālēm un medicīnas ierīcēm, kas nepieciešamas karā ievainotajiem, preses konferencē no Kijivas ceturtdien medijiem sacīja Latvijas Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP).

Ziedojumu kravā nosūtīti dažādi medikamenti un medicīniskās ierīces – mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas, pacientu monitori, perfūzijas sūkņi, vakuumsūkņi un cits nepieciešamais medicīniskais aprīkojums lauka hospitāļa vajadzībām, lai nodrošinātu karā ievainoto cilvēku ārstēšanu – vairāk nekā 1,5 miljonu eiro vērtībā.

Kā medijiem sacīja Dūrītis, šis ir līdz šim lielākais palīdzības sūtījums Ukrainai no Latvijas, bet pie tā neplāno apstāties.

"Tuvākā mēneša laikā plānojam Latvijā uzsākt karā cietušo Ukrainas militārpersonu un iedzīvotāju rehabilitācijas procesu," norādīja Dūrītis, piebilstot, ka mēnesī palīdzību varēs sniegt līdz 40 karā cietušajiem.

Viņš uzsvēra, ka, pateicoties nevalstiskajām organizācijām, ir atrisināts jautājums, kādā veidā pacienti pēc akūtas ārstēšanas fāzes var tikt nogādāti Latvijā, jo tas bija līdz šim liels izaicinājums. Tāpat viņš norādīja, ka universitātes slimnīcas tuvākajā laikā plāno palīdzēt arī akūtajā ārstēšanās procesā – nodrošināt rekonstruktīvas ķirurģiskas operācijas, kurās Latvijas medicīnas personāls ir augsti kvalificēts.

Tāpat Dūrītis sacīja, ka tiek plānots nodrošināt pieredzes apmaiņu ar Ukrainas mediķiem par rehabilitācijas procesa īstenošanu, kur Latvijas speciālistu pieredze var izrādīties noderīga.

Preses konferencē, kas notika pēc Latvijas delegācijas tikšanās ar Ukrainas veselības ministru, piedalījās arī viņa vietniece Irina Mkičaka. Viņa pateicās Latvijai par izrādīto atbalstu un ziedojumiem, kā arī veiksmīgo sadarbību.

Šajā nedēļā vizītē uz Ukrainu ir devies Dūrītis, VM biroja vadītāja Vladislava Marāne, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga un NMPD Ārkārtas situāciju gatavības nodaļas vadītājs Juris Raudovs.

Vizītes laikā plānots nogādāt ziedojumu kravu Ukrainas Veselības ministrijai, tikties ar Ukrainas veselības ministru Viktoru Liaško, lai pārrunātu karā cietušo karavīru transportēšanu un ārstēšanu, rehabilitāciju Latvijā, kā arī, apmeklētu vairākas slimnīcas un tiktos ar Ukrainas Katastrofu medicīnas centra pārstāvjiem.

"Īstenojot palīdzības sniegšanu Ukrainai, esam centušies ievērot principu – sūtīt tikai jau iepriekš prasīto, kā arī ievērot visīsākās loģistikas ķēdes un centralizāciju, lai mazinātu administratīvo slogu Ukrainas pusē un Ukrainā būtu maksimāli vienkārši nepieciešamās kravas saņemt," uzsvēra Dūrītis.

Arī iepriekš Latvija Ukrainai ziedojusi nestuves, antibiotikas, intravenozās ievades sistēmas, medicīniskās maskas, medicīniskos cimdus un citas medicīnas preces, bet šis ir pagaidām lielākais medicīnas iekārtu un medicīnisko zāļu ziedojums Ukrainai, akcentēja VM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!