Foto: LETA

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) iesniegusi oficiālu notu Ukrainas pilnvarotajam lietvedim, aicinot Ukrainu veikt nepieciešamās darbības, lai mūsu valsti izņemtu no "ārzonu saraksta", pavēstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Ukrainas pilnvarotais lietvedis notas saņemšanai otrdienas rītā bija uzaicināts uz Latvijas ĀM.

Ārlietu ministrs skaidroja, ka sākotnējā situācija izveidojās, nepareizi interpretējot Latvijas jauno nodokļu regulējumu, kas paredz 0% nodokli reinvestētajai peļņai. Taču tā nav vērtējama kā beznodokļu sistēma, jo Latvijā par dividendēm ir jāmaksā nodokļi.

Ministrs šodien žurnālistiem skaidroja, ka Latvija ar šo jautājumu strādā vairāk nekā divas nedēļas, tomēr process nevirzās uz priekšu, tāpēc tiek meklēti dažādi mehānismi, kā mudināt Ukrainu izņemt Latviju no "ārzonu saraksta".

"Neizslēdzu arī augstāka līmeņa sazināšanos valdības un ministru līmenī, bet tam visam ir savs laiks un procedūras. Iespējams pat iesaistīt Eiropas Savienības institūcijas," piebilda Rinkēvičs.

Viņš pauda cerību, ka Ukraina pozitīvi reaģēs uz Latvijas aicinājumu un jautājums tiks atrisināts. Pēc ārlietu ministra teiktā, līdz šim notikušas vairākas sarunas gan Kijevā, gan Rīgā, kuru laikā tika pausts viedoklis, ka tā ir tehniska kļūda, kas tiks labota, tomēr patlaban nav juridiskas skaidrības par Latvijas un citu valstu izņemšanu no šī saraksta.

"Mēs šo jautājumu traktējam kā pārpratumu un kļūdu un ceram, ka tas tiks novērsts. No trim Ukrainā strādājošiem Latvijas uzņēmumiem esam saņēmuši informāciju par problēmām ar dažāda veida informācijas sniegšanu, kā arī ir apgrūtināta sadarbība ar Ukrainas bankām," informēja Rinkēvičs.

Viņš uzsvēra, ka jau iepriekš norisinājās darbs pie šī jautājuma risināšanas. Pie tā strādā arī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) un Finanšu ministrijas pārstāvji. Tāpat Ukrainā šo jautājumu risina kopā Latvijas un Igaunijas vēstnieki šajā valstī.

Kā ziņots, Igaunijas laikraksts "Eesti Paevaleht" vēstīja, ka Ukraina Latviju ir iekļāvusi nodokļu patvēruma valstu sarakstā, šim lēmumam spēkā stājoties 2018.gada sākumā.

Latvijas iekļaušana nodokļu patvēruma valstu sarakstā ir kļūda, vērtējot Ukrainas 2017.gada nogalē pieņemto lēmumu, jau iepriekš uzsvēra ĀM.

"Latvijas iekļaušana Ukrainas "ārzonu sarakstā" neapšaubāmi ir kļūda," piekodināja ministrijā. Reaģējot uz notikušo, ĀM pārstāvji sazinājās ar Ukrainas valdību par šīs kļūdas novēršanu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!