Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 24. martā, galīgajā lasījumā atbalstīja izmaiņas Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, paredzot Ukrainas bēgļiem krīzes pabalstu 272 eiro apmērā.

Saeima lkuma grozījumus pieņēma vienbalsīgi.

Izmaiņas likumā tika pamatotas ar nepieciešamību noteikt visā valstī vienotu pabalsta krīzes situācijā apmēru, kā arī noteikt, ka sociālās palīdzības atbalstu nodrošina neatkarīgi no tā, vai persona ir deklarējusi savu dzīvesvietu.

Izmaiņas nepieciešamas, lai pašvaldību sociālie dienesti visās pašvaldībās varētu nodrošināt ātru un efektīvu atbalsta sniegšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem.

Ar likuma grozījumiem noteikts, ka Ukrainas civiliedzīvotāju gadījumā pabalsts būs 272 eiro pilngadīgām personām un 190 eiro bērniem.

"Tas ļaus cilvēkiem iegādāties kādas nepieciešamās lietas, piemēram, apģērbu, ikdienas higiēnas un saimnieciskās preces un piederumus, vai samaksāt par īri pirmajā mēnesī, ja ģimene nolēmusi mājokli īrēt un sākt strādāt," teikts likumprojekta anotācijā.

Vienlaikus pabalsts novērsīs iespējamo Ukrainas civiliedzīvotāju "ceļošanu" starp pašvaldībām un nevienlīdzīgo atbalstu Latvijas teritorijā. Pabalsts krīzes situācijā tiks izmaksāts vienu reizi.

Tāpat likuma grozījumi paredz, ka Ukrainas civiliedzīvotājiem ir tiesības saņemt Valsts sociālo pabalstu likumā noteikto bērna piedzimšanas pabalstu, ja bērns ir piedzimis Latvijā pēc 2022. gada 24. februāra, bet bērna kopšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalstu, – ja viņi kopā ar bērnu uzturas Latvijā.

Grozījumi likumā nosaka, ka bērna kopšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) izmaksā ilgtermiņa vīzas vai uzturēšanās atļaujas derīguma termiņa laikā, sākot ar šā gada 5. martu.

Bērna kopšanas pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem - par bērnu vecumā līdz pusotram gadam 171 eiro mēnesī, bet par bērnu vecumā no pusotra gada līdz diviem gadiem - 42,69 eiro mēnesī. Ģimenes valsts pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem - par vienu bērnu 25 eiro mēnesī, par diviem bērniem 100 eiro (50 eiro par katru bērnu) mēnesī, par trīs bērniem 225 eiro (75 eiro par katru bērnu) mēnesī, bet par četriem un vairāk bērniem 100 eiro mēnesī par katru bērnu. Bērna piedzimšanas pabalsts ir vienreiz izmaksājams pabalsts 421,17 eiro apmērā, kuru var saņemt viens no vecākiem par katru dzimušo bērnu.

Ar likuma grozījumiem arī noteikts, ka pašvaldības Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta sniegšanas ietvaros var nodot bez atlīdzības īpašumā Ukrainas civiliedzīvotājiem kustamo mantu.

Jau vēstīts, ka Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likums paredz Ukrainas bēgļiem iespēju ātri saņemt atbalstu, kā arī uzturēšanās un darba tiesības Latvijā.

Iekšlietu ministrijā iepriekš portālam "Delfi" skaidroja, ka likuma mērķis ir sniegt atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri izceļo no Ukrainas vai kuri nevar atgriezties Ukrainā saistībā ar Krievijas izraisīto karu, kā arī sniegt vispārēju atbalstu Ukrainas sabiedrībai. Plānots, ka likumā paredzētais atbalsts tiks sniegts šī bruņotā konflikta norises laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!