Foto: Māris Morkāns

Ministru kabinets otrdien, 15. martā, vienojās par izmaiņām Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, paredzot Ukrainas bēgļiem krīzes pabalstu 272 eiro apmērā. Gala lēmums par likuma izmaiņām vēl jāpieņem Saeimai.

Izmaiņas likumā tika pamatotas ar nepieciešamību noteikt visā valstī vienotu pabalsta krīzes situācijā apmēru, kā arī noteikt, ka sociālās palīdzības atbalstu nodrošina neatkarīgi no tā, vai persona ir deklarējusi savu dzīvesvietu. Izmaiņas nepieciešamas, lai pašvaldību sociālie dienesti visās pašvaldībās varētu nodrošināt ātru un efektīvu atbalsta sniegšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem.

Ar likuma grozījumiem rosināts paredzēt, ka Ukrainas civiliedzīvotāju gadījumā pabalsts būtu nosakāms – 272 eiro pilngadīgām personām un 190 eiro bērniem.

"Tas ļautu cilvēkiem iegādāties kādas nepieciešamās lietas, piemēram, apģērbu, ikdienas higiēnas un saimnieciskās preces un piederumus, vai samaksāt par īri pirmajā mēnesī, ja ģimene nolēmusi mājokli īrēt un sākt strādāt un tml," teikts likumprojekta anotācijā.

Vienlaikus tas novērstu iespējamo Ukrainas civiliedzīvotāju "ceļošanu" starp pašvaldībām un nevienlīdzīgo atbalstu Latvijas teritorijā. Pabalsts krīzes situācijā sākotnēji tiks izmaksāts vienu reizi, nosaucot to par vienreizēju pabalstu krīzes situācijā.

Ar likuma grozījumiem arī noteikts, ka pašvaldības Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta sniegšanas ietvaros var nodot bez atlīdzības īpašumā Ukrainas civiliedzīvotājiem kustamo mantu.

Jau vēstīts, ka Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likums paredz Ukrainas bēgļiem iespēju ātri saņemt atbalstu, kā arī uzturēšanās un darba tiesības Latvijā.

Iekšlietu ministrijā iepriekš portālam "Delfi" skaidroja, ka likuma mērķis ir sniegt atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri izceļo no Ukrainas vai kuri nevar atgriezties Ukrainā saistībā ar Krievijas izraisīto karu, kā arī sniegt vispārēju atbalstu Ukrainas sabiedrībai. Plānots, ka likumā paredzētais atbalsts tiks sniegts šī bruņotā konflikta norises laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!