Foto: LETA

Ministru kabinets otrdien, 23. maijā, apstiprināja Labklājības ministrijas (LM) sagatavoto rīkojumu, kas paredz piešķirt finansējumu, lai turpinātu vienreizēja nodarbinātības vai pašnodarbinātības uzsākšanas pabalsta izmaksu Ukrainas civiliedzīvotājiem, portālu "Delfi" informēja LM.

Lai veicinātu Ukrainas civiliedzīvotāju iekļaušanos darba tirgū, jau no 2022. gada 7. marta Ukrainas civiliedzīvotājiem ir pieejams nodarbinātības uzsākšanas pabalsts, bet no 2022. gada 3. oktobra – pašnodarbinātības uzsākšanas pabalsts.

2022. gadā tam tika piešķirts finansējums 5,65 miljonu eiro apmērā, nodrošinot atbalstu 11 300 Ukrainas civiliedzīvotājiem.

Savukārt šā gada 20. decembrī Ministru kabinets apstiprināja pasākumu plānu atbalsta sniegšanai Ukrainas civiliedzīvotājiem Latvijā 2023. gadam, lai nodrošinātu palīdzības sniegšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem un turpinātu 2022. gadā īstenotos atbalsta pasākumus arī 2023. gadā.

Ņemot vērā minēto, 2023. gadā nodarbinātības un pašnodarbinātības uzsākšanas pabalsta izmaksu nodrošināšanai LM tika piešķirts finansējums 1,24 miljonu eiro apmērā.

No 2023. gada sākuma līdz 22. maijam Nodarbinātības valsts aģentūrā ir saņemti 1675 iesniegumi – par nodarbinātības uzsākšanas pabalsta izmaksu un 131 iesniegums par pašnodarbinātības uzsākšanas pabalsta izmaksu.

Līdz ar to šim mērķim jau gandrīz ir iztērēti 2023. gada sākumā piešķirtie 1,24 miljoni eiro.

Patlaban, uzsākot darba attiecības un reģistrējoties kā pašnodarbinātajam, Ukrainas civiliedzīvotājam izmaksā vienreizēju nodarbinātības uzsākšanas pabalstu vienas minimālās mēneša darba algas apmērā 620 eiro.

Lai nodrošinātu finansējuma pieejamību turpmākai nodarbinātības un pašnodarbinātības uzsākšanas pabalstu izmaksai, Ministru kabineta rīkojuma projekts paredz piešķirt LM papildu finansējumu 1,24 miljonu eiro apmērā, paredzot pabalsta izmaksas vēl 2000 personām. Tas provizoriski varētu būt pietiekami līdz šā gada oktobrim.

Labklājības ministre Evika Siliņa (JV) uzsvēra, ka Latvija atbalsta un atbalstīs ukraiņu iekļaušanos Latvijas darba tirgū.

"Atbalsts darba uzsākšanai ir ļoti būtisks brīdī, kad cilvēks svešā valstī uzsāk darba gaitas. Šobrīd Latvijā ir vairāk nekā 8000 darba ņēmēji no Ukrainas un vairāk nekā 450 pašnodarbinātie, kas veiksmīgi ir iekļāvušies darba tirgū. Mūsu darba tirgum šie cilvēki ir milzīgs ieguvums, savukārt mēs ukraiņiem esam iespēja dzīvot normālu, drošu dzīvi," pauda ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!