Foto: DELFI Aculiecinieks

Rīgas dome piektdien, 11. martā, ārkārtas sēdē atbalstīja ieceri piešķirt Ukrainas pilsoņiem ar bērniem, kuri izceļo no Ukrainas saistībā ar Krievijas izraisīto karu un kuri iesnieguši Rīgas atbalsta centrā pieteikumu atbalstam, tiesības vienu reizi bez maksas apmeklēt Rīgas Nacionālo zooloģisko dārzu.

Šī priekšlikuma autors deputāts Andris Morozovs (S) sēdē sacīja, ka šajā situācijā ir būtiski raudzīties ne tikai uz solidaritātes pasākumiem, bet arī risināt saimnieciskus jautājumus, kā piemēru minot domes iniciatīvu nodrošināt Ukrainas bēgļiem bezmaksas sabiedriskā transporta biļetes.

Lai "atgūtu ierasto dzīves uztveri", viņaprāt, cilvēkiem, kuri bēg no kara, ir nepieciešams arī psiholoģisks atbalsts. Tieši tādēļ, pēc politiķa paustā, ir svarīgi bēgļiem nodrošināt brīvu piekļuvi pašvaldības kultūras un izklaides iestādēm.

"Mēs uzskatām, ka šis priekšlikums ir aktuāls arī tāpēc, ka nākamnedēļ sākas skolēnu brīvdienas un lielākā daļa Ukrainas bēgļu ir sievietes ar bērniem," argumentēja Morozovs.

Tāpat deputāts aicināja jau šobrīd domāt par pašvaldības budžeta pārskatīšanu, tostarp lai sniegtu palīdzību rīdziniekiem ar komunālajiem maksājumiem un sociālās palīdzības iespējām.

Deputāti sēdē īpaši izcēla faktu, ka šis ir opozīcijas priekšlikums, kas guvis atbalstu arī no koalīcijas. "Šodien varētu būt tā vēsturiskā domes sēde, kur opozīcijas priekšlikums varētu būt atbalstīts ar visu deputātu kopumu," pirms balsojuma sacīja deputāte Anna Vladova (S).

Šī iecere domes sēdē guva vienbalsīgu atbalstu, 46 deputātiem balsojot "par".

Biļešu apmaksai iezīmēts finansējums līdz 50 000 eiro no Rīgas pašvaldības budžeta programmas "Izdevumi neparedzētiem gadījumiem (Rīgas domes rezerves fonds)".

Šādu priekšlikumu Morozovs bija iesniedzis jau uz ceturtdienas domes ārkārtas sēdi, taču tobrīd tas vēl nebija pilnībā izvērtēts no tiesiskās puses, tādēļ tika lemts to skatīt vēlāk.

Deputāts gan uzsvēra, ka šo priekšlikumu vajadzētu skatīt pēc iespējas ātrāk, aicinot sasaukt vēl vienu ārkārtas sēdi, kur varētu skatīt šo ieceri.

Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP) iepriekš pauda atbalstu šim priekšlikumam, vienlaikus akcentējot, ka vēlas, lai jebkuram lēmumam būtu veikts pareizais izvērtējums.

Tādēļ mērs apliecināja, ka būtu gatavs sasaukt ārkārtas sēdi, kad tas būs nepieciešams.

Kā ziņots, pirmdien, 7. martā, Rīgas Kongresu namā durvis vēra pirmais bēgļu atbalsta centrs. Pirmajā atvēršanās dienā, tas pieredzēja lielu bēgļu pieplūdumu, tāpēc veidojās rindas.

Līdz šim Rīgas dome spērusi vairākus soļus nolūkā atbalstīt Ukrainu.

Iepriekš tā piešķīra 500 000 eiro Ukrainas atbalstam, organizēja koncertu iepretim Krievijas vēstniecībai, izlika Ukrainas karogus pie dažādām pašvaldības ēkām, kā arī uzņēmās organizēt palīdzības sniegšanas iespējas patvēruma meklētājiem, kuri Latvijā ierodas, bēgot no kara.

Tāpat ziņots, ka Krievijas iebrukums Ukrainā, kura laikā tiek bombardēti civiliedzīvotāji, ilgst jau gandrīz divas nedēļas. Latvija un citas valstis steigušās palīgā kara postītajai valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!