Foto: AFI

Latvijas Ukraiņu kongresa vadītājs Nikolajs Pavļuks tieslietu ministri Baibu Broku (NA) aicinājis aizliegt Eiropas Parlamenta (EP) deputāta amata kandidātes Tatjanas Ždanokas politiskās organizācijas „Latvijas Krievu savienība” (agrāk – PCTVL) darbību Latvijā, teikts organizācijas paziņojumā presei.

Iesniegumā Latvijas Ukraiņu kongress norāda, ka tieslietu ministrei ir tiesības Valsts pārvaldes iekārtas likuma 37. panta kārtībā pārņemt Uzņēmumu reģistra pilnvaras šajā lietā.

Kongress norāda uz virkni Tatjanas Ždanokas darbību, kas ir pretējas Latvijas neatkarībai: Ukrainas Republikas Krimas autonomās republikas teritorijā bijuši notikumi, kas vērsti pret Latvijas neatkarību un teritoriālo integritāti, turklāt Ždanoka Krievijas teritorijā piedalās organizācijas darbība, kas ir vērsta uz Padomju Sociālistisko Republiku Savienības atjaunošanu.

Tas pārkāpj Latvijas tiesības uz teritoriālo integritāti, kā arī Ždanoka atbalsta Krievijas bruņoto agresiju Ukrainā, kā arī Krimas autonomās republikas nelikumīgo okupāciju un aneksiju.

Latvijas Ukraiņu kongress iesniegumā citē Satversmes tiesas spriedumus, kā arī Vācijas Federālās tiesas judikatūru, kas norāda, ka valstij ir tiesības prasīt, lai valsts amatpersona pilnībā identificētu sevi ar brīvu demokrātisku konstitūciju, balstītu likuma varā.

Tieslietu ministrija ir saņēmusi Ukraiņu kongresa iesniegto prasību, portālam "Delfi" apstiprināja ministrijas pārstāve Laura Majevska. "Iesniegums tiks izskatīts. Taču šobrīd skaidrojam, ka Publisko partiju likums nosaka, ka partijas darbību atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kompetencei uzrauga un kontrolē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, Valsts ieņēmumu dienests, partiju reģistra iestāde, kā arī citas likumā noteiktās iestādes," viņa norāda.

Iepriekš nemierā ar Ždanokas aktivitātēm bijis arī  Eiropas Parlamenta deputāts Kārlis Šadurskis, kurš vērsās pie ģenerālprokurora. 

Iepriekš vēstīts, ka Drošības policija ir uzsākusi pārbaudi par Ždanokas darbībām organizācijā "Sutj vremeņi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!