Kopš pērnā gada novembra Rīgas Latviešu biedrības un nacionālās kultūras attīstības fondam ziedojumu kampaņā par piemiņas zīmes uzstādīšanu Kārlim Ulmanim Turkmenbašī (bijušajā Krasnovodskā), Turkmenistānā izdevies piesaistīt jau 90% no nepieciešamās summas - vairāk nekā 30 300 latu, informēja Rīgas Latviešu biedrības nama pārstāve Ieva Stūre.

Vēl nepieciešami aptuveni 4900 latu vagona īrei un apdrošināšanas pakalpojumiem.

Šis gads ir bijis ļoti emocionāls, pastāstīja Rīgas Latviešu biedrības un nacionālās kultūras attīstības fonda valdes priekšsēdētāja Mirdza Stirna. Tiek ziedotas gan ļoti lielas naudas summas, gan arī pārskaitījumos ir ziedojumi tikai viena lata vērtībā - tik, cik ziedotājs ir varējis atļauties. Līdz ar saziedotajiem līdzekļiem cilvēki sūta vēstules un nāk dalīties arī ar saviem atmiņu stāstiem no bērnības par Kārli Ulmani, par savu valsti un tā laika notikumiem. Līdz ar to ziedojums Kārļa Ulmaņa pieminekļa izgatavošanai visbiežāk ir ziedojums ne tikai Latvijas vēsturē nozīmīgam valstsvīram, bet arī atmiņām par valsti, kādu to atceramies pirms Otrā pasaules kara un kādas tās vairs nekad arī nebūs.

"Tāpēc šī gada laikā esam sapratuši, ka līdz ar šo piemiņas zīmi Kārlim Ulmanim ir vienlaikus svarīgi godināt arī mūsu daudz cietušo un piedzīvojušo tautu, tāpēc arī tēlnieces Artas Dumpes un arhitekta Laimoņa Šmita izpildījumā tapusi mākslinieciskā koncepcija "Sašķeltā pasaule", kur Kārļa Ulmaņa tēlu ietver granīta plāksnes, kas simbolizē sašķelto valsti un tās iedzīvotājus," skaidro Stirna.

Līdz šim saziedotie līdzekļi izlietoti mākslinieku darba un piemiņas zīmes materiāla izmaksu segšanai, kā arī LTV1 raidījuma "Sašķeltā pasaule" sagatavošanai un ziedojumu kampaņas reklamēšanai. Vēl fonda uzkrājumā ir 3000 latu, ko paredzēts izmantot granīta plākšņu izgatavošanai. Lai pieminekli transportētu, nepieciešami vēl 4900 latu vagona īrei un apdrošināšanas pakalpojumiem.

Pieminekļa uzstādīšana Turkmenistānā uz kādu laiku atlikta, jo šobrīd Turkmenbašī pilsētā norisinās vērienīga rekonstrukcija, kuras laikā plānots pilsētas centrā ierīkot lielu parku, kas varētu būt iespējamā K.Ulmaņa piemiņas zīmes uzstādīšanas vieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!