Pirmās brīvvalsts pēdējā prezidenta Kārļa Ulmaņa pieminekļa izveidei veltītajā akcijā "Sašķeltā pasaule", kas svētdien vakarā triju stundu garumā risinājās LTV1 tiešraidē, saziedoti ap 22 000 latu, informē LTV.

Latvijas Televīzija, Rīgas Latviešu biedrība un Nacionālās kultūras attīstības fonds izsaka pateicību visiem ziedotājiem par labo gribu atdot goda parādu Kārlim Ulmanim, kura dzīve un darbs raduši plašu atsaucību latviešu tautas atmiņā.

Kārļa Ulmaņa piemineklis tiks celts viņa nāves vietā Krasnovodskā – pilsētā, kas mūsdienās pārdēvēta par Turkmenbaši un atrodas Turkmenistānā. Akcija risinājās simboliskā vietā - Kārļa Ulmaņa dzimtajās mājās "Pikšās", to vadīja literatūrzinātnieks Arno Jundze un Elīna Bīviņa.

Akcijas laikā notika diskusija, kurā tika risināti vairāki ar Ulmaņa personību saistīti jautājumi, aplūkojot gan tādas pretrunīgas tēmas kā 1934. gada 15. maija apvērsums, Saeimas atlaišana, vadoņa kults un prezidenta pozīcija 1940. gadā, gan tas, kāpēc tieši Kārlis Ulmanis latviešu apziņā palicis kā spilgtākais pirmās brīvvalsts laiku simbols un veiksmīgākais politiķis.

Diskusijā piedalījās filozofe Maija Kūle, vēsturnieki Antonijs Zunda, Gatis Krūmiņš un Valters Ščerbinskis, kā arī bijušais Latvijas prezidents Guntis Ulmanis.

Akciju kuplināja kori diriģentu Arvīda Platpera, Jāņa Zirņa un Mārtiņa Klišāna vadībā, kuru sniegumā skanēja skaistākās pirmās Latvijas brīvvalsts laika dziesmas. Savukārt par to, lai skatītāji varētu labāk iepazīt Kārļa Ulmaņa domas un laikmeta dokumentus, gādāja aktieri Ivars Puga un Mārcis Maņjakovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!