Foto: DELFI
Eksprezidents un bijušais apvienības "Par labu Latviju" līderis Guntis Ulmanis nekandidēs ārkārtas Saeimas vēlēšanās un uzskata, ka visiem atlaistās 10.Saeimas 100 deputātiem nevajadzētu to darīt, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Ulmanis.

Viņš uzsvēra, ka referendumā ar 94,3% balsīm "par" Saeimas atlaišanu, tauta skaidri pauda savu viedokli, un atlaistajai Saeimas komandai jādomā, kāpēc tauta tādā vienprātībā tā nobalsoja.

"Man šķiet tāda situācijā deputātiem jādomā, kandidēt vai nē, jo Saeima tomēr ir komanda," sacīja Ulmanis. Pats eksprezidents nolēma nekandidēt, jo 10.Saeima apliecināja, ka Saeima nav labākais veids, "kā izmantot savas zināšanas". Tāpat Ulmanis ar savu lēmumu vēlas kalpot par piemēru, parādot, ka "mēs varam palīdzēt katrs savā vietā, reālākā situācijā".

Viņš uzskata, ka visiem atlaistajiem tautas kalpiem vairs nevajadzētu kandidēt vēlēšanās, jo tas būtu ciniski, ja partijas atkal piedāvātu vēlētājiem "preci, no kuras tauta jau atteikusies". It īpaši, pēc Ulmaņa domām, kandidēšanu būtu jāizvērtē koalīcijas pārstāvjiem.

Ulmanis arī sprieda, ka referenduma iznākums ir emociju izpausme. "Mēs visi saprotam, ka tā [10.Saeima] nebija ne labāka, ne sliktāka kā iepriekšējās, bet tautai sakrājās negatīvais emocionālais lādiņš," ņemot vērā ekonomiskās grūtības un jostu savilkšanu, savukārt valdība bija populāra, bet kaut kur tam emocionālajām lādiņam bija jāizpaužas. "Paldies Dievam, mūsu tauta ir tik saprātīga, ka to izdarīja demokrātiskā veidā," uzsvēra Ulmanis, norādot, ka Oslo notikumi rāda, ka kādas neapmierinātības var uzsprāgt citā veidā.

Jau vēstīts, ka maija nogalē pēc tam, kad Saeima nedeva atļauju kratīšanai "Par labu Latviju" frakcijas deputāta, partijas LPP/LC līdera Aināra Šlesera dzīvesvietās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētās tā sauktās "oligarhu lietas" ietvaros, Zatlers īpašā uzrunā tautai paziņoja, ka rosina parlamenta atlaišanu.

Sestdien notikušajā referendumā vēlētāji ar 650 518 balsīm atlaida 10.saeimu.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) otrdien pēc sestdien notikušā referenduma par 10.Saeimas atlaišanu rezultātu apstiprināšanas oficiāli izsludināja nākamā parlamenta ārkārtas vēlēšanu datumu - 17.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!