Foto: LETA

Saeimas Juridiskās komisijas izveidotās darba grupas Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai sēdē otrdien piedalīsies trīs eksprezidenti, portālam "Delfi" pavēstīja Saeimas Preses dienestā.

Sēdes video tiešraidi varēs vērot portālā "Delfi", tās sākums - pulksten 15.

Dalību sēdē apstiprinājuši eksprezidenti Guntis Ulmanis, Vaira Vīķe-Freiberga un Valdis Zatlers.

Paredzēts, ka darba grupa izvērtēs Satversmes 41. pantu. Tas nosaka, ka Valsts prezidents reprezentē valsti starptautiski, ieceļ Latvijas, kā arī pieņem citu valstu diplomātiskos priekšstāvjus. Pantā arī noteikts, ka Valsts prezidents izpilda Saeimas lēmumus par starptautisku līgumu ratificēšanu.

Sēdē iecerēts uzklausīt Satversmes 41. panta komentāra autoru Dinas Gailītes un Violas Supes prezentāciju, kā arī starptautisko tiesību ekspertes, Satversmes tiesas tiesneses Inetas Ziemeles rezumējumu par prezidenta starptautiskās reprezentācijas funkciju.

"Tikai šādi, mierīgi un pamatīgi analizējot mūsu pamatlikumu, mēs varam izprast Satversmes tēvu atstāto mantojumu un, samērojot to ar mūsdienu realitāti, secināt, vai Satversmi nepieciešams grozīt," uzsver darba grupas vadītājs Ringolds Balodis (NSL).

Juridiskās komisijas darba grupa Valsts prezidenta pilnvaru iespējamai paplašināšanai un ievēlēšanas kārtības izvērtēšanai tika izveidota šā gada 17. februārī. Tajā no katras 12.Saeimas frakcijas deleģēts viens pārstāvis. Līdz šim notikušas jau trīs deputātu darba grupas sēdes, kurās uzsākta Satversmes 3. nodaļas "Valsts prezidents" pantu analīze.

Jau vēstīts, ka Juridiskā komisija februāra sākumā noraidīja vairāku deputātu sagatavoto likumprojektu par tautas vēlētu Valsts prezidentu, taču vienojās diskusijas turpināt darba grupā. Plānots, ka sākotnēji darba grupa analizēs prezidenta pilnvaras, bet pēc tam - ieceri par tautas vēlētu prezidentu.

Diskusijas par tautas vēlētu prezidentu ir aktuālas jau ilgāku laiku un pirms Saeimas vēlēšanām vairākas partijas pauda tam atbalstu.

Satversmi Saeima var grozīt sēdēs, kurās piedalās vismaz divas trešdaļas Saeimas locekļu. Grozījumi jāpieņem ar ne mazāk kā divu trešdaļu klātesošo deputātu balsu vairākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!