Šonedēļ Krimā notiekošo mūzikas festivālu "Krim Fest" vietējie mediji sauc par izgāzušos, jo virkne mūziķu pēdējā brīdī atsaukuši savu dalību pasākumā, bet foto no festivāla pirmajām dienām liecina, ka arī apmeklētāju rindas ir visai retas. Ar saukli "Krima - mūsu" reklamētajā festivālā paredzēta arī vairāku šovasar Latvijā gaidāmu mūziķu uzstāšanās, ko nosoda Ārlietu ministrija.

"Krim Fest" dalībnieku sarakstā atrodama virkne pazīstamu Krievijas un ārvalstu rokkgrupu, dziedātāju un dīdžeju. Vairāki no viņiem uzstāsies arī no Kaļiņingradas uz Rīgu pārceltajā festivālā "Kubana" un mūziķa Viktora Coja piemiņas koncertā Ogres estrādē. "Krim Fest" organizatori "Kubana" piekritējiem pat piedāvāja īpašu atlaidi, lai mazinātu vilšanos par festivāla pārcelšanu uz Latviju.

Krimas festivāla afišās un mārketinga aktivitātēs izmantots sauklis "Krima mūsu". Uz portāla "Delfi" jautājumu par to, vai grupu, kas piedalās šādā festivālā, aicināšana uz Rīgu nav politiski divdomīga, "Kubana" organizatoru pārstāve Karina Vasiļevska norādīja, ka komentēt kolēģu aktivitātes būtu neētiski, tomēr noraidīja jebkādu saistību starp abiem pasākumiem, uzsverot, ka vismaz viena no abos mūzikas festivālos pieteiktajām grupām - "Infected Mushroom" no Izraēlas - savu dalību "Krim Fest" atsaukusi.

Ārlietu ministrijas (ĀM) Preses un informācijas nodaļas vadītāja Diāna Eglīte portālam "Delfi" skaidroja: "Latvijas nostāja Krimas jautājumā paliek nemainīga: Krima un Sevastopole ir Ukrainas sastāvdaļas. Latvija konsekventi turpina atbalstīt Krimas un Sevastopoles aneksijas neatzīšanas politiku. Līdz ar to "Kubana" un "Cojs dzīvs" mūzikas pasākumu atsevišķu dalībnieku piedalīšanās "Krim Fest" festivālā, kura ideoloģija ir vērsta uz Krimas aneksijas attaisnošanu un slavināšanu, no ĀM skata punkta nav atbalstāma un ir nosodāma."

Tieši "Infected Mushroom" koncerta atcelšana vietējos medijos un sociālajos tīklos sacēlusi skaļāko vētru. Organizatori atcelšanu esot pamatojuši ar to, ka grupa esot saņēmusi draudus no Ukrainas varas iestādēm. Paši mūziķi gan publicējuši paziņojumu, kurā apgalvo, ka uzstāšanās atcelšanas iemesls ir lidojuma aizkavēšanās no Sanktpēterburgas uz Simferopoli. Grupa īpaši uzsver, ka nejauc mūziku ar politiku, tādēļ šim solim neesot nekādas saistības ar mākslinieku politiskajiem uzskatiem.

Citi mūziķi gan nav vairījušies no uzskatu paušanas. Piemēram, grupa "25/17" sava koncerta atcelšanu pamatojusi, publicējot foto ar kādu pāri, kas armijas formas cepurēs pozē pie festivāla reklāmas ar lielu "Krima mūsu!" saukli, un paziņojot, ka "mēs "kā pieauguši cilvēki" saprotam, ka vajag "vienkāršajai tautai", tomēr šis aizvaino mūsu estētiskās jūtas un pārkāpj mums dotos solījumus".

Tomēr šo 'hedlaineru' neierašanās ir tikai viena no festivāla nedienām. Krimas medijs "Primechaniya.ru" vēsta, ka nedēļu garā festivāla organizācija ir haotiska un neprofesionāla. Piemēram, notikuma vietas - Sevastopoles pievārtes - pašvaldība pieteikumu par tā norisi saņēma tikai desmit dienas pirms plānotā festivāla sākuma. Savukārt atklāšanas dienā - pirmdienā, 20. jūlijā, - festivāla apmeklētāji ieradušies un secinājuši, ka skatuve nav gatava un nupat tikai sākusies tās būvniecība. Pirmajā ambiciozā festivāla dienā neviens koncerts tā arī nenotika. Neraugoties uz tikai nākamajā dienā publicētajiem organizatoru solījumiem par zaudētā atgūšanu ar uzviju, spriežot pēc nākamās dienas fotogrāfijām, viņiem noticējušo apmeklētāju nav bijis daudz.

Par savu koncertu atcelšanu paziņojusi vēl virkne grupu, turklāt izrādījies, ka daudzas no tām jau pirms laba laika atsaukušas savu dalību, bet festivāla organizatori turpinājuši solīt šo mūziķu koncertus. Kā vēsta "Primechaniya.ru", festivāla biļešu cena bijusi līdz pat 60 000 rubļu (950 eiro).

Viena no retajām pazīstamajām grupām, kas nav atcēlusi savu koncertu Krimas festivālā ir krievu pankgrupa "Naiv". Šo mākslinieku uzstāšanās paredzēta arī festivālā "Kubana" Rīgā.

Grupas līderis Čača Ivanovs TV kanālam "Doždj" savu dalību festivālā skaidrojis ar to, ka pazīst pasākuma organizatorus un tādēļ esot pārliecināts, ka tas neesot "politiski angažēts" vai saistīts ar kādiem politiskiem spēkiem. "Man šajā strīdīgajā teritorijā ir fani, es braucu spēlēt viņiem," intervijā apgalvo Ivanovs. Tomēr viņš atzīst, ka organizatori pieļāvuši daudz kļūdu, no kurām lielākā esot "elles reklāma" ar saukli "Krima mūsu!", pret ko grupa esot asi iebildusi un ko organizatori esot novākuši. Mūziķis uzsver, ka ir anarhists un tādēļ atbalsta organizatorus, kas neesot nekādi saistīti ar politiku.

Arī grupas "Kņazz" un "Alisa", kas augustā uzstāsies Coja piemiņas koncertā Latvijā, savu dalību "Krim Fest" nav atsaukušas.

Tikmēr Krievijas plašsaziņas līdzekļi lielākoties "Krim Fest" izgāšanos ignorē vai arī ziņo par mākslinieku ierašanos no visas Krievijas un to, ka lielākā daļa ārzemju viesu atcēluši savu dalību sankciju dēļ.

Šo atcelto koncertu vidū ir arī Igaunijas grupa "Digital Digital", kas jūlija beigās uzstāsties "Fonoklubā" Cēsīs un festivālā "Laba daba", un jau minētā grupa "Infected Mushroom", kas piedalīsies Lucavsalā plānotajā festivālā "Kubana".

Kā vēstīts, Kaļiņingradā tradicionāli notiekošais festivāls "Kubana" šogad pārcelts uz Rīgu, jo pasākumu aizliedzis Kaļiņingradas gubernators. Pret mūzikas festivālu asi iebildusi pareizticīgā baznīca, jo tas iznīcinot jaunatni un tajā tiek lietotas narkotikas.

Krimā turpinoties neveiksmju vajātajam festivālam, tas kļuvis arī par joku objektu sociālajos tīklos.





Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!