Foto: stock.xchng
Saules ultravioletā starojuma līmenis Latvijā saglabājas vidēji augsts, liecina Starptautiskā Troposfēras izmešu monitoringa dienesta dati.

Gan sestdien un svētdien, gan nākamnedēļ ultravioletā starojuma intensitāte dienas vidū sasniegs sesto līmeni. Ozona slāņa biezums virs Latvijas gaidāms robežās no 330 līdz 360 Dobsona vienībām.

Šādos apstākļos nepieciešama aizsardzība pret saules stariem un jāizvairās no ilgstošas uzturēšanās saulē ar atklātām ķermeņa daļām. Dienas vidū, kad saules stari ir visspēcīgākie, cilvēki ar īpaši jutīgu ādu var iegūt apdegumus 15-20 minūšu laikā. Uzturoties saulē ilgstoši, vēlams valkāt apģērbu ar garām piedurknēm, nēsāt platmali un saulesbrilles.

Ultravioletā starojuma indekss Latvijā var būt robežās no nulles līdz astoņām ballēm. Vislielākais starojums zemi sasniedz laikā, kad Saule atrodas visaugstāk, - jūnijā un jūlijā ap pulksten vieniem dienā. Ozona daudzumu stratosfērā mēra Dobsona vienībās; jo ozona slānis biezāks, jo zemi sasniedz mazāka ultravioletās radiācijas deva.

Mediķi atgādina, ka nelielai ultravioletā starojuma devai ir pozitīva ietekme uz cilvēka veselību. Saules stariem iedarbojoties uz ādas pigmentiem, cilvēks iegūst vitamīnu D. Taču pārāk bieža un ilgstoša atrašanās tiešos saules staros laikā, kad ultravioletā starojuma intensitāte ir augsta, vājina cilvēka imūno sistēmu un būtiski palielina risku saslimt ar ādas un acu slimībām, kā arī veicina ādas novecošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!