Rīgas apgabaltiesa piektdien atbrīvoja no apcietinājuma Induli Stūrānu, kuru 1998.gadā aizturēja par vairāk nekā miljona latu iznešanu no "Unibankas".
Apgabaltiesa šādu lēmumu pieņēma prokurores kļūdas dēļ, jo viņa bija lūgusi Vidzemes priekšpilsētas tiesu pagarināt apcietinājuma termiņu līdz 8.martam. Šādu lēmumu tiesa pērnā gada 29.decembrī arī pieņēma.

Taču likumā noteiktais maksimālais apcietinājuma termiņš - pusotrs gads - Stūrānam beidzas jau 6.martā, jo viņu aizturēja 1998.gada 6.septembrī. Tādēļ gan Stūrāns, gan viņa advokāts rajona tiesas lēmumu pārsūdzēja apgabaltiesā.

Advokāts Aldis Razgaila tiesai pauda, ka šāds tiesas lēmums ir pretrunā ne tikai ar kriminālprocesu, bet arī ar starptautisko cilvēktiesību deklarāciju un Satversmi.

Arī prokurore Elga Jonikāne atzina, ka kļūdījusies, aprēķinot datumu, tādēļ lēmums par apcietinājuma pagarinājumu atceļams, jo likums jāievēro visiem - arī prokuroram.

Viņa bija lūgusi termiņu pagarināt sakarā ar lietas lielo apjomu un galīgās apsūdzības uzrādīšanai.

Jau ziņots, ka 1998.gada septembra sākumā atklājās, ka "Unibankā" nozagts aptuveni pusotrs miljons latu. Neilgi pēc nozieguma atklāšanas tika aizturēts bankas kasieris Stūrāns un vēlāk arī daži citi noziegumā aizdomās turētie.

Ekonomikas policija pēc šī gadījuma ierosināja krimināllietu par mantas piesavināšanos lielos apjomos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!