Foto: Shutterstock
Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) veikta unikāla operācija kādam 39 gadus vecam pacientam ar krūšu, vēdera aortas, abu iegurņa artēriju, abu cirkšņa artēriju un paceles artērijas atslāņošanos. Pacients slimnīcā tika ievests dzīvību apdraudošā stāvoklī.

Ārsti pieņēma lēmumu veikt operāciju, nostiprinot asinsvadu sieniņas visā aortas garumā, izmantojot speciālus implantus – stentus, kuri paredzēti tieši šādai saslimšanai.

"Aortas atslāņošanās ir slimība ar ļoti augstu mirstību – neārstējot, līdz 85% gadījumu beidzas ar multiorgānu bojājumu un letālu iznākumu. Biežāk tā piemeklē salīdzinoši jaunus cilvēkus ar izteikti paaugstinātu asinsspiedienu. Atslāņojoties cilvēka vislielākajam asinsvadam – aortas sieniņai, var tikt nobloķēta asins apgāde galvai, visiem orgāniem vēderā, kājās," stāsta RAKUS Invazīvās radioloģijas nodaļas vadītāja Sanita Ponomarjova.

Operācijas laikā pacienta aortā praktiski visā garumā ārsti ievietoja īpašus stentus – tie ir speciāli implanti, kurus ievieto asinsvadā, lai tos noturētu vaļā un saglabātu asins plūsmu arī asinsvados, kuri atiet no lielā asinsvada, saglabājot asins cirkulāciju vēdera dobuma orgānos. "Ierīces būtība ir tajā, ka tā atjauno normālu asinsriti aortā, un speciālās konstrukcijas dēļ, arī asinsriti aortas zaros," piebilst ārste.

Lai nodrošinātu šādu ārstēšanu, nepieciešamas ne tikai augstas tehnoloģijas, bet arī augsti kvalificēta, pieredzējusi speciālistu multidisciplināra komanda. Pacienta ārstēšana noritēja mazinvazīvā veidā, neatverot vēdera dobumu, caur cirkšņa artērijām. Astoņu stundu garā operācijā piedalījās invazīvie radiologi, asinsvadu ķirurgi, anesteziologi, intensīvās terapijas speciālisti. Pašlaik pacienta dzīvībai briesmas nedraud, pacients jūtas apmierinoši un viņu plāno izrakstīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!