Foto: Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva foto

Jo lielāka personība, jo vairāk tai gan dzīves laikā, gan arī pēc nāves nāk līdzi dažādas tenkas, leģendas un izdomāti stāsti. Starpkaru Latvijas politiķis un diktators Kārlis Ulmanis (1877–1942) nav izņēmums. Iztirzājot viņa biogrāfiju, bieži vien tiek pieminētas vairākas ziņas par Ulmaņa veselības stāvokli, kurām gan nav tiešas saistības ar viņa politisko karjeru. Portāls "Delfi" publicē ASV Hūvera institūta arhīvā glabātu ekskluzīvu dokumentu, kas kliedē dažādas puspatiesības un nepatiesus apgalvojumus par Ulmaņa privāto dzīvi. Līdz šim Latvijā ne vēsturniekiem, ne pārējai sabiedrībai šis dokuments un tā saturs nebija pieejams.

Jaunībā uzkritis uz dakšām un zaudējis savu vīrišķo spēku, slepus ārstējis hemoroīdus, kā mīļāko izvēlējies savu privātsekretāru Jāni Rudumu – šīs ir tikai dažas no baumām par Ulmaņa privāto dzīvi. Stāsti, kas vēl pirmās republikas laikā klejoja no mutes mutē, mūsdienās pārsvarā nonāk "dzeltenās" žurnālistikas slejās un pat dažos vēsturiskos apcerējumos. Teju visi šie apgalvojumi ir bez reāla seguma, bet tikai tagad portāla "Delfi" iegūtais dokuments kaut nedaudz rāda patieso situāciju.

Pēc 2. pasaules kara dažādos trimdā izdotos laikabiedru memuāros centrāla tēma par Ulmaņa veselību bija viņam 1933. gadā veiktā operācija. Par to oficiāli toreiz nebija zināms nekas, politiķis no visiem savu veselības stāvokli slēpa.

Iztaujā medmāsu


Apkopot ziņu druskas par Ulmaņa veselību ir centies žurnālists Žanis Unāms

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!