Foto: stock.xchng
Latvijas Universitāšu asociācija nosūtījusi atklātu vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), kurā pauž neizpratni par Latvijas attīstības prioritāšu definēšanu laika periodam līdz 2020.gadam, neiekļaujot tajās ne pētniecību un inovācijas, ne arī izglītību.

Kā informēja Latvijas Universitāšu asociācijas pārstāve Līna Poikāne, Latvijas Universitāšu asociācija vēstulē lūdz Dombrovskim uzdot pārskatīt Finanšu ministrijas (FM) ierosināto kohēzijas finansējamo prioritāšu sarakstu.

Asociācija uzsver, ka publiskotajā FM ziņojumā "Par Kohēzijas politikas atbalstāmo prioritāšu izvērtēšanu ES fondu 2014.-2020.gada plānošanas periodam" joprojām kohēzijas finansējamo prioritāšu sarakstā nozare "Pētniecība un inovācijas" saņēmusi nepamatoti zemu vērtējumu, turklāt šo prioritāšu noteikšanas metodoloģija un aprēķinu precizitāte vērtējama ārkārtīgi kritiski.

Neraugoties uz būtisko kritiku, ziņojums nav mainīts līdz pat šī gada 26.martam. FM neizprotamā nostāja, kas ir krasā pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) kopējo stratēģiju un pat ar nacionālās reformu programmas "Latvija 2020" piezemētajiem uzdevumiem, var liegt pētniecībai un inovācijām kohēzijas finansējumu līdz 2020.gadam - tādējādi tiktu galēji pārtraukta Latvijas konkurētspēja un iespējamība atjaunot uz zināšanām balstītas ekonomikas izveidi.

Universitāšu rektori, kas darbojas Latvijas Universitāšu asociācijā, norāda, ka kohēzijas finansējums līdz 2020.gadam būs nozīmīgākās Latvijai pieejamās investīcijas attīstībai. ""Pētniecība un inovācijas" un līdz ar to attīstību nodrošinoša izglītība ir galvenais instruments, ar kuru varam veidot intelekta ekonomiku. Jāveicina resursu konsolidācija, lai kļūtu par valsti, kuras izaugsme ir balstīta uz inovācijām, augstajām tehnoloģijām un augstu pievienoto vērtību, lai veicinātu zināšanās balstītu tautsaimniecības un iedzīvotāju labklājības izaugsmi," aicina asociācijas biedri.

Latvijas Universitāšu asociācija uzsver, ka 2012.gada pirmajā pusē Dānijas prezidentūra ES plāno noslēgt jautājumus par kohēzijas politikas prioritāšu tematisko koncentrāciju. ES stratēģiskajā dokumentā "Eiropa 2020" pētniecība un inovācijas ir atzītas par galveno attīstības virzītājspēku. Tas atspoguļots arī intelekta tautsaimniecības veidošanai nepieciešamajā prasībā par ne mazāk kā 3% no iekšzemes kopprodukta apjoma novirzīšanai pētniecībai un inovācijām.

Latvijas Universitāšu asociācijā darbojas visu sešu Latvijas universitāšu rektori - Rīgas Tehniskās universitātes rektors Leonīds Ribickis, Daugavpils universitātes rektors Arvīds Barševskis, Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektors Juris Skujāns, Liepājas universitātes rektors Jānis Rimšāns un Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Gardovskis.

Kā ziņots, arī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) zinātnieki kritiski vērtē pētniecības un inovācijas nepamatoti zemo vērtējumu FM Kohēzijas fonda finansējamo prioritāšu sarakstā.

"Pētniecības un inovāciju zemā novērtējuma dēļ, ja netiks mainīts FM rosinātais prioritāšu saraksts šīm svarīgajām nozarēm, var tikt liegts kohēzijas finansējums līdz pat 2020.gadam. Rezultātā var būtiski samazināties Latvijas konkurētspēja ES vienotajā pētniecības telpā, turklāt pēc 2020.gada iespēju atjaunot intelekta ekonomikas veidošanos Latvijā kļūs neiespējami. Pētniecība un inovācijas ir jāiekļauj prioritāšu sarakstā kā obligāti atbalstāms virziens," uzskata LZA prezidents Juris Ekmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!