Foto: DELFI

"Atbildīgā, domājošā politiskās vides daļa saprot, ka ir jāaptur šis rusofobijas uzliesmojums", paziņojumā medijiem pauž partijas "Saskaņa" līderis Jānis Urbanovičs.

Paziņojumā politiķis pauž kritiskus vārdus par debatēm Saeimā.

"Kad no Saeimas tribīnes kārtējo reizi klaigā par "okupantiem", kas "nav aizvākušies", par tiem, kuri esot gatavi "mums pārgriezt rīkli" - tas tiek pieļauts. Saeimas galvenais āmurs, kam pēc parlamenta Kārtības ruļļa nekavējoties būtu jāpārtrauc šāda naida runa, klusē," raksta Urbanovičs.

Viņš norāda, ka parlamenta komisijas ētikas sargi nonākuši "delikātā situācijā", kad it kā būtu jānosoda mēra izjūtu zaudējušos kolēģus, tomēr vienlaikus nāktos arī izteikt attieksmi pret Saeimas sēdes vadīšanas selektīvo stilu vai pat saviem koalīcijas partneriem, kas ar "neslēptu baudu publiskajās debatēs izgaršo tādus vārdus kā okupanti, kremlini, vatņiki utt., adresējot tos Latvijas pilsoņiem krieviem".

Politiķa vērtējumā, tādējādi "margināli izlēcieni kļūst par vispārpieņemamiem", bet naida runa un aizskaroši saukļi – par programmatiskām nostādnēm, savukārt Latvijas krievvalodīgo pilsoņu izjūtās mirgo sarkanās lampiņas.

"Es esmu pārliecināts, ka atbildīgā, domājošā politiskās vides daļa saprot, ka ir jāaptur šis rusofobijas uzliesmojums. Ir jāparāda, ka tas ir morāli nepieņemami un juridiski sodāmi. Lai tas sabiedrībā kļūtu par sliktu toni, ko respektē pat dažādi politiskie klauni un viendienīši. Diemžēl pašlaik virzāmies tieši pretējā virzienā," uzskata Urbanovičs.

Viņš pauž pārliecību, ka bez savstarpējas cieņas neizdosies nekas, bet arvien dziļāk iestigsim atpalicībā, ko jau tagad redzam uz savu tuvāko kaimiņu fona.

"Ne pagātnes pārdzīvojumi, ne Ukrainā notiekošais karš nevar attaisnot naida runas pret saviem līdzcilvēkiem, citiem Latvijas pilsoņiem. Aicinu parlamenta kolēģus, visus politiķus, visus Latvijas cilvēkus novilkt šādas robežas un nepārkāpt tās. Tā naida jūra vienreiz būs jāizsmeļ, un jo ātrāk, jo labāk mums visiem," aicina Urbanovičs.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka opozīcijas deputāte Regīna Ločmele (S) aicināja vērtēt deputātu Jāņa Iesalnieka (NA) un Kaspara Ģirģena, iespējams, aizvainojošos un naidu kurinošos izteikumus 26. maija parlamenta sēdes laikā, kad Saeima diskutēja par pieminekļa Uzvaras parkā demontāžu.

Deputāte kā neatbilstošu ētikas kodeksam uzskata Iesalnieka pausto: "Un es no aptuveni piecu gadu vecuma iemācījos, ka Latvijā ir divas sabiedrības: ir mūsējie latvieši, un ir okupanti. Un jau starp bērniem bija naids starp šīm divām grupām. Un tas naids nav beidzies, jo okupanti vēl joprojām nav aizvākušies."

Tāpat Ločmele aicina vērtēt Ģirģena sacīto: "Un man ir ļoti nepatīkami un riebīgi, teiksim tā, pretīgi skatīties uz to, kā šajā tribīnē kāpj cilvēki, kuri nav lojāli pret mūsu valsti, kuri pie mazākās izdevības būtu gatavi, pat es domāju, rīkli pārgriezt mums, ja pienāktu tādi mirkļi, kā šodien tas notiek Ukrainā. Es joprojām nesaprotu, kā pēc 30 gadiem šādi cilvēki un šāda partija joprojām spēj būt šeit, Saeimā un uzstāties pret Latviju."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!