Foto: LETA

Apvienības "Saskaņas centrs" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs ideju par pašvaldību deputātu skaita samazināšanu dēvē par provokāciju un koalīcijas, tostarp Reformu partijas, priekšvēlēšanu kampaņas sastāvdaļu.

"Tā ir liela provokācija," norādīja Urbanovičs, akcentējot, ka koalīcija savu priekšvēlēšanu kampaņu veido, balstoties "uz neizdebatētu jautājumu". Valdošie cerot šādā veidā gūt atbalstu no tiem, kuri iestājas par mazāku ierēdņu skaitu un mazāku birokrātiju. "Debatēt par šo jautājumu vajag, bet nevajag mainīt noteikumus spēles laikā," akcentēja politiķis.

Viņš atgādināja, ka partijas pirms gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām jau ir aktivizējušās, piemēram, izvirzot savus Rīgas mēra amata kandidātus. Nepieciešams veikt aprēķinus, cik maksās pašvaldības deputātu skaita samazināšana, - pēc datu apkopošanas daudzi uz šo jautājumu vairs neskatīsies tik vienkāršoti.

Otra opozīcijas politiskā spēka Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde par šo jautājumu varētu lemt tad, kad tas nonāks parlamenta darba kārtībā, aģentūrai LETA sacīja ZZS valdes priekšsēdētājs Uldis Augulis. Lielā mērā ZZS izšķiršanos ietekmēs savienībā esošo pašvaldību vadītāju viedoklis.

Pašlaik novadu un pilsētu vadītājiem esot atšķirīgi viedokļi. Daži būtu ar mieru, ka šādas izmaiņas tiktu veiktas, savukārt citi norāda, ka novados šādā veidā zustu pārstāvniecība no atsevišķu agrāk pastāvējušo pagastu teritorijām, skaidroja Augulis.

Kā ziņots, Ministru kabinets 11.decembrī atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ierosinājumu samazināt deputātu skaitu pašvaldībās un mainīt deputāta statusu, kas iepriekš paredzēja, ka deputāts pienākumus pilda no darba brīvajā laikā.

Galīgais lēmums par VARAM sagatavotajiem grozījumiem būs jāpieņem Saeimā.

Premjera pienākumu izpildītāja labklājības ministre Ilze Viņķele (V) 10.decembrī prognozēja, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) "savu darbu būs izdarījis ātri un sekmīgi", bet Saeima šo ierosinājumu neizvērtēs tik strauji. Līdz ar to tas varētu neattiekties uz nākamajā gadā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!